Sydafrika får en stor del av landets energibehov från fossila bränslen. Även om omställning mot fossilfria energimetoder pågår så måste landet fortsätta att använda inhemska energikällor, enligt presidenten:
– Vår energistruktur består av 80 procent koleldad energi, så det finns ingen möjlighet att vi helt plötsligt skulle stänga dessa kraftverk, sade president Ramaphosa på söndagen inför partifunktionärer inom det egna partiet ANC.
Trots stora kraftverk och omfattande brytning av kol drabbas Sydafrika ofta av energibrist. En anledning är gamla kraftverk som har problem, men även omfattande stölder av kol och av reservdelar gör energikrisen akut.
Samtidigt har Sydafrika fått internationellt stöd på flera miljarder kronor för att ställa om energisektorn till mer miljövänliga alternativ.
Men Ramaphosa vägrade att välja väg i sitt linjetal. Han sade att det inte är aktuellt "att välja mellan kol och förnybara energiformer".
– Vi har dessutom investerat stora summor i kolkraftverken, sade han och konstaterade att de landets stora kraftverk ska fortsätta att vara i drift under den period som i hela deras livslängd, vilket beräknas till omkring 40 år.
Energikrisen i Sydafrika leder till stora problem både för industri och för hushåll. Planerade elavbrott är nästan dagligen återkommande, och kan vara mellan några timmar och upp till ett halvt dygn.