Fredspristagaren Desmond Tutu död

Den sydafrikanske ärkebiskopen och Nobelpristagaren Desmond Tutu har avlidit "Vi ber för att ärkebiskop Tutus själ vilar i frid, men också att hans ande håller vakt över vår nations framtid", skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa.

Desmond Tutu tar emot Nobels fredspris av Egil Aarvik, ordförande för Nobelkommittén 1984.

Desmond Tutu tar emot Nobels fredspris av Egil Aarvik, ordförande för Nobelkommittén 1984.

Foto: Erik Thorberg/NTB/TT

Sydafrika2021-12-26 07:56

Desmond Tutu var kyrkledaren som kämpade mot apartheidsystemet i Sydafrika. Han blev känd internationellt för sitt engagemang för en fredlig reform av landet.

1984 tilldelades han Nobels fredspris för sina insatser men han är kanske mest känd för att han ledde Sydafrikas Sannings- och försoningskommission, som utredde brott begångna under apartheidsystemet i Sydafrika.

Principfast patriot

"Desmond Tutu var en patriot utan dess like; en principfast ledare och pragmatiker", skriver Sydafrikas president Cyril Ramaphosa på Twitter.

Ramaphosa skriver också att Tutus bortgång är "ett till sorgekapitel i vårt lands avsked till en generation fantastiska sydafrikaner som efterlämnat ett befriat Sydafrika".

Desmond Tutus och hustrun Leahs stiftelse skriver i ett uttalande att Tutu var en person som "personifierade tro i handling, som djärvt fördömde rasism, orättvisor, korruption och förtryck, inte bara i apartheidens Sydafrika utan varthän i världen han såg oförrätter, särskild där det påverkade de mest sårbara personerna i samhället, dem som saknade en egen röst".

Nelson Mandelas stiftelse skriver att förlusten inte går att mäta, och att Desmond Tutus liv varit en välsignelse runt om i hela världen.

Oemotståndlig humor

Tibets andlige ledare Dalai lama har skrivit ett brev riktat Desmond Tutus dotter, Mpho Tutu, efter att ha hört om hur hans "andlige bror och goda vän" gått bort.

"Som du vet, har din far och jag åtnjutit en långvarig vänskap", skriver han i det öppna brevet och erbjuder sina kondoleanser till familjen Tutu.

"Jag är övertygad om att det bästa sättet att hylla honom är genom att hålla hans ande vid liv, göra som han brukade och alltid se efter hur vi kan hjälpa varandra", skriver Dalai lama.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skriver på Twitter att beskedet om Desmond Tutus död gjort honom mycket sorgsen.

"Han var en viktig figur i striden mot apartheiden och kampen för att skapa ett nytt Sydafrika – och kommer att bli ihågkommen för sitt andliga ledarskap och sin oemotståndliga humor", skriver han.

Kenyas president Uhuru Kenyatta säger i ett uttalande att Tutu lämnat avtryck på hela den afrikanska kontinenten.

"Ärkebiskop Tutu inspirerade en hel generation afrikanska ledare som omfamnade hans ickevåldsmetoder i självständighetskampen", säger Kenyatta.

Förberedd på döden

I en debattartikel i Washington Post 2016 skrev Tutu, som 1997 diagnostiserades med prostatacancer, att han önskade få styra över hur livet skulle avslutas när det väl var dags.

"Jag har förberett mig för döden och har gjort det tydligt att jag inte önskar hållas vid liv till vilket pris som helst. . . Döende personer borde ha rätten att välja hur och när de lämnar moder jord".

Desmond Tutu somnade in i sitt hem i Kapstaden tidigt på annandagen. Han blev 90 år gammal och lämnar efter sig hustrun Leah och fyra barn.

Desmond Tutu ska begravas den 1 januari i Kapstaden.

Fakta: Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu föddes 1931 i staden Klerksdorp i Sydafrika.

1960 prästvigdes han i den anglikanska kyrkan och blev 1986 dess första svarta ärkebiskop.

Han kämpade mot den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken, apartheid och fick Nobels fredspris 1984.

Efter apartheid ledde han Sannings- och försoningskommissionen som utredde brott begångna under apartheid. Han har även försvarat homosexuella och varit en frontfigur i kampen mot aids.

4 december 2021 lades Desmond Tutu in på sjukhus i Sydafrika efter att ha fått en infektion.

Desmond Tutu avled 26 december, 90 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!