"Han var Sydafrikas samvete"

Desmond Tutus livsgärning mot apartheid möts av hyllningar världen över, när han på annandagen gått bort, 90 år gammal. –Han var Sydafrikas samvete, säger Sydafrikakännaren Magnus Walan.

Desmond Tutu, bredvid FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan (till vänster) på Nelson Mandelas begravning 2013.

Desmond Tutu, bredvid FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan (till vänster) på Nelson Mandelas begravning 2013.

Foto: Ben Curtis/AP/TT

Sydafrika2021-12-26 09:12

Desmund Tutu blir ihågkommen för sitt mod, när han arrangerade protester mot apartheidstyret i Sydafrika trots de undantagstillstånd som då rådde, samt sin princip om att sanningen och rättvisan alltid ska fram.

Men Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia minns honom även som en "tidig ståuppkomiker".

– Han kunde få de mest allvarliga situationer att förlösas, med sina ordvitsar och förmåga att hitta humor i allt. Jag har varit på begravningar som han fått alla att skratta på, säger han till TT.

Aktivist

Walan beskriver ärkebiskopen och fredspristagaren som en aktivist, som det alltid gick att nå när det gällde frågor om antiapartheid.

– Han gav alltid stöd till dem som ville förändra. Det tror jag färgade en hel generation, tron på att många små handlingar skulle kunna fälla apartheiden, inte bara i Sydafrika utan runtom i världen.

– Med honom förlorar vi nu en av de sista levande ikonerna av anti-apartheidgenerationen, säger Henning Melber, professor vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT.

– Det är en sorg och en chock, inte bara för Sydafrika utan för hela världen. Det kommer att uttryckas en stor sorg och saknad de närmaste dagarna, fortsätter Melber.

Förebild

Svenska ärkebiskopen Antje Jackelén beskriver Desmond Tutu som en förebild i ett inlägg på Twitter.

"En bönens och handlingens man", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!