Klockan tickar för Zuma – anhängare sluter upp

Inom kort måste Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma infinna sig hos landets rättsväsende för att avtjäna sitt fängelsestraff. Men i elfte timmen verkar expresidenten få en sista chans – och därmed ännu en tidsfrist – att protestera mot straffet.

Anhängare till Sydafrikas förre president Jacob Zuma började redan tidigare i veckan samlas utanför Zumas hem för att protestera mot det 15 månader långa fängelsestraff han dömts till. Arkivbild från 1 juli.

Anhängare till Sydafrikas förre president Jacob Zuma började redan tidigare i veckan samlas utanför Zumas hem för att protestera mot det 15 månader långa fängelsestraff han dömts till. Arkivbild från 1 juli.

Foto: AP/TT

Sydafrika2021-07-03 18:41

Det var sagt att om Jacob Zuma inte frivilligt dyker upp under söndagsdygnet så skulle polisen ha tre dagar på sig för att gripa honom och direkt föra honom till fängelset.

Men på lördagen kom uppgifter om att den tidigare presidenten kan få en något längre frist, för att få möjlighet att föra fram vissa argument inför domstolen, rapporterar medier i Sydafrika, bland andra News24.

Det var i tisdags som Jacob Zuma – som var Sydafrikas president mellan maj 2009 och februari 2018 – dömdes av landets författningsdomstol till 15 månaders fängelse för domstolstrots.

Straffet utdömdes för att Zuma vägrat att framträda inför en kommission som utreder korruptionsanklagelserna mot honom.

"Måste döda mig först"

Men fängelsestraffet har väckt vrede hos expresidentens anhängare som hela veckan i allt större skaror samlats till solidaritetsprotester utanför Zumas bostadsanläggning vid Nkandla i provinsen KwaZulu-Natal.

– De kan döma Zuma till 15 månader...eller till 100 månader. Han kommer inte avtjäna en endaste dag eller endaste minut av det (straffet), säger Jacob Zumas son Edward Zuma till nyhetsbyrån Reuters.

– De måste döda mig innan de överhuvudtaget kan röra honom, fortsätter sonen.

Zuma själv kom på lördagen ut för att tacka anhängarna– många traditionellt klädda i leopardskinn. Men han gjorde inget offentligt uttalande.

Dagen innan lämnade den 79-årige Jacob Zuma ett dokument till domstolen där han begärde att straffet "omprövas och upphävs". Han hänvisar i dokumentet också till sin ålder och att han i fängelset skulle riskera att bli covid-smittad och därmed utsattes för den "största risken att dö". Zuma hävdar samtidigt att det utdömda straffet är politiskt motiverat.

Korruption och pengatvätt

Det är dessa synpunkter som författningsdomstolen nu uppges vara beredd att lyssna på.

Jacob Zuma anklagas för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sina nästan nio år vid makten. Det var han själv som tillsatte kommissionen som ett sätt att gå till botten med mutkulturen i Sydafrikas statsapparat.

Men när han själv blev föremål för utfrågningar ställde han bara upp för förhör en gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presenterat en rad bortförklaringar till frånvaron.

I en separat rättsprocess står Zuma inför åtalspunkter som handlar om korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär – däribland köp av svenska Jas Gripen-plan – på 1990-talet.

Zuma, som under denna period var Sydafrkas vicepresident, anklagas för att då ha tagit emot mutor. Den tidigare presidenten nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!