Många ville vaccinera sig i Sydafrika

Drygt 110 000 människor fick sin första vaccindos i Sydafrika under måndagsdygnet, en rejäl ökning som kom efter det att president Cyril Ramaphosa uppmanat folket att vaccinera sig mot covid-19. På sjukhusen i Pretoria är 80 procent av patienterna ovaccinerade, visar färsk statistik.

Många sydafrikaner har vaccinerat sig efter presidentens uppmaning. Arkivbild.

Många sydafrikaner har vaccinerat sig efter presidentens uppmaning. Arkivbild.

Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika2021-12-01 05:00

President Ramaphosa sade i sitt tal i söndags kväll att vaccinering är det mest kraftfulla verktyget mot covid-19.

– Sedan de första covid-19-vaccinerna blev tillgängliga i slutet av förra året har vi sett hur vacciner dramatiskt har minskat allvarlig sjukdom, sjukhusinläggningar och dödsfall i Sydafrika och i hela världen. Vacciner fungerar. Vacciner räddar liv, sade presidenten, rapporterar IOL News.

Över 30 000 av de drygt 110 000 doser som gavs under måndagen delades ut i provinsen Gauteng, där smittspridningen har varit som störst på sistone, främst i staden Pretoria.

Ökad smittspridning

Drygt 16,5 miljoner människor är fullvaccinerade i landet, som har över 59 miljoner invånare, och smittspridningen fortsätter att öka.

"Antalet covid-19-fall och andelen positiva provsvar fortsätter att öka, antagligen på grund av omikronvarianten", meddelar hälsomyndigheten NICD, som uppger att den största ökningen syns i åldrarna 10 till 29 år.

– Det mesta av ökningen i nuläget är i Gauteng, runt 81 procent. Det har varit en enorm ökning de senaste 10 till 14 dagarna, säger Michelle Groome vid hälsomyndigheten under en presskonferens.

Varning för stora evenemang

De som redan är fullvaccinerade uppmanas att motivera andra att vaccinera sig och att använda munskydd och tvätta händerna noga. Hälsomyndigheten utfärdar även en varning för evenemang med många deltagare:

"Det är ännu inte fastställt hur allvarlig omikron är men antalet fall ökar. På grund av detta bör man avstå från att delta i evenemang som kan bli superspridarhändelser, som inomhusaktiviteter i dåligt ventilerade utrymmen eller stora folksamlingar", skriver myndigheten.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den, befarar experter.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!