Olika bud om smittspridning i Sydafrika

Sydafrika förbereder sjukhusen i landet inför en ny våg av patienter. Den nya omikronvarianten har inlett en fjärde smittvåg i landet. Samtidigt kommer rapporter om att höga siffror kan bero på ett registreringsfel.

Sydafrika är inne i en fjärde våg av smittspridning. Arkivbild.

Sydafrika är inne i en fjärde våg av smittspridning. Arkivbild.

Foto: Jerome Delay/AP/TT

Sydafrika2021-12-06 09:35

Omikron upptäcktes i södra Afrika för bara en månad sedan och har lett till kraftiga åtgärder i flera länder. I Sydafrika har smittotalen gått upp kraftigt, måndag för en vecka sedan rapporterades 2 300 fall, i fredags 16 000.

Nyhetssajten News24 rapporterar att ett fel i systemet den 22 november, samma dag som världen fick veta att omikronvarianten hade upptäckts, skapade intrycket att antalet smittade gått upp från 312 till 18 856 fall på bara ett dygn. I verkligheten var det enligt nyhetssajten bara 868 nya fall som upptäckts, 17 718 av fallen var gamla fall av deltavarianten från mellan april 2020 och november 2021 som råkade registreras samma dag.

President Cyril Ramaphosa skriver dock i sitt veckobrev att Sydafrika nu förbereder sjukhusen på fler inläggningar och han konstaterar att omikron ser ut att dominera över hela landet. Han uppmanar också alla att vaccinera sig.

"Vaccinering är nödvändigt för vår ekonomiska återhämtning, ju fler som är vaccinerade desto fler områden inom ekonomin kommer att öppna", skriver han.

Ramaphosa säger också att han inom kort ska ge landets särskilda covidmyndighet i uppdrag att se över om fler restriktioner bör införas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!