Rekord i antal nya smittade i Sydafrika

Spridningen av covid-19 i Sydafrika tilltar. Landet registrerade på fredagen över 24 000 nya smittade – den högsta dygnssiffran sedan pandemins början.

Ambulanssjuksköterskan Khensani Chauke får en dos av Johnson & Johnsons vaccin mot covid-19 i Johannesburg, den 26 mars i år.

Ambulanssjuksköterskan Khensani Chauke får en dos av Johnson & Johnsons vaccin mot covid-19 i Johannesburg, den 26 mars i år.

Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika2021-07-03 03:52

En tredje våg, driven av den mer smittsamma deltavarianten, härjar i Sydafrika, samtidigt som bara fem procent av befolkningen har vaccinerats. Belastningen på sjukhusen är stor, särskilt i Johannesburgs storstadsområde.

I söndags införde president Cyril Ramaphosa flera åtgärder i ett försök att stoppa smittspridningen. Bland annat har alkoholförsäljningen tillfälligt stoppats och restauranger får inte servera gäster inomhus.

Att så få har vaccinerats kan tillskrivas flera orsaker. Förutom undermålig sydafrikansk byråkrati, tvingades regeringen förstöra två miljoner förorenade doser av Johnson & Johnsons vaccin. Presidenten har också beskyllt rika västländer för "vaccinapartheid", genom att prioritera dess egna medborgare framför människor i fattigare utvecklingsländer.

Hittills har drygt 60 000 människor, av Sydafrikas runt 60 miljoner invånare, avlidit i sviterna av coronaviruset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!