Sjukhus ger myrkottarna en andra chans

Tjuvjakten Àr stor och hur mÄnga av den akut hotade myrkotten som finns kvar i vÀrlden gÄr inte att sÀga. PÄ en klinik i sydafrikanska Johannesburg försöker veterinÀrer dra sitt strÄ till stacken.

PĂ„ djursjukhuset i Johannesburg behandlar man bland annat myrkottar som farit illa genom exempelvis tjuvjakt. Arkivbild.

PĂ„ djursjukhuset i Johannesburg behandlar man bland annat myrkottar som farit illa genom exempelvis tjuvjakt. Arkivbild.

Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika2022-04-16 20:02

De myrkottar som kommer till Johannesburgs djursjukhus Àr ofta i dÄligt skick. MÄnga har förvarats i sÀckar eller bagageluckor utan mat och vatten i flera veckor.

– Det hĂ€r Ă€r lite som en akutmottagning för myrkottar, sĂ€ger Nicci Wright som sköter rehabiliteringen av de vilda djur som kommer in.

Sjukhuset har funnits sedan 2016 och grundades för att behandla och rehabilitera inhemska vilda djur som farit illa. PÄ kliniken vÄrdas nu flera myrkottar som beslagtagits frÄn tjuvjÀgare i Sydafrika och grannlÀnder som Namibia och Moçambique.

Liten kunskap

PÄ sjukhuset behandlas myrkottarna pÄ en hemlig plats i allt frÄn nÄgra veckor upp till flera mÄnader innan de senare kan slÀppas tillbaka ut i det vilda.

Trots att det bepansrade djuret tros ha funnits i mÄnga miljoner Är Àr vÀldigt lite kÀnt om det.

– De Ă€r sĂ„ annorlunda jĂ€mfört med andra djur, det Ă€r de verkligen, sĂ€ger Wright som har arbetat med myrkottar sedan 2008.

Myrkotten tros vara det djur som det sker mest illegal handel med vÀrlden över. Djuret har lÀnge jagats för att Àtas och för att man tror att det har medicinska egenskaper.

Det finns totalt Ätta arter av myrkottar varav flera av dem Àr akut hotade, enligt WWF. Fyra av arterna finns i Asien och resterande fyra i Afrika.

SlÀppas nÄgorlunda sÀkert

Att se till att de myrkottar som fÄtt behandling och som repat sig kommer tillbaka ut i det fria Àr viktigt för att den hotade arten inte ska dö ut.

– Processen med att slĂ€ppa ut dem Ă€r den viktigaste delen. Det mĂ„ste göras pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt, sĂ€ger Wright.

Dels mÄste myrkotten slÀppas ut pÄ ett nÄgorlunda sÀkert stÀlle för att se till att den inte hamnar i hÀnderna pÄ tjuvjÀgare igen. Det Àr Àven viktigt att se till att myrkotten kan hitta rÀtt föda.

– Annars dör de bara, sĂ€ger Nicci Wright.

Nicci Wright pÄ djursjukhuset i Johannesburg har arbetat med myrkottar sedan 2008. Bild frÄn 2020.
Nicci Wright pÄ djursjukhuset i Johannesburg har arbetat med myrkottar sedan 2008. Bild frÄn 2020.
Fakta: Myrkottar

Myrkottar Àr dÀggdjur som Àr helt tÀckta av fjÀll, eller skal. Skalet Àr ett skydd mot fiender och myrkotten kan liksom igelkotten rulla ihop sig till en boll.

Myrkotten kallades tidigare för pangolin, vilket ocksÄ Àr det engelska namnet pÄ arten. Som namnet antyder gillar myrkotten att Àta myror och termiter. Med hjÀlp av sina kraftiga klor pÄ frambenen kan myrkotten riva sönder bon, och strÀcka ut sin lÄnga tunga för att fÄ tag i insekterna.

Fyra arter myrkottar finns i Asien, och fyra i Afrika.

Den minsta arten, med en vikt pÄ cirka tvÄ kilo, Àr den vitbukiga myrkotten frÄn vÀstra och centrala Afrika.

Den största Àr jÀttemyrkotten frÄn samma region. Dess vikt Àr cirka 33 kilo.

KĂ€llor: WWF, Nationalencyklopedin, IUCN

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om