Zuma eldar på – hävdar justitie­brott

Sydafrikas expresident Jacob Zuma anser att hans konstitutionella rättigheter kränktes när han tidigare i veckan dömdes till 15 månaders fängelse för domstolstrots. Hans anhängare hotar med att göra landet omöjligt att regera.

Sydafrikas president Jacob Zuma håller anförande till hundratals anhängare som samlats utanför hans sommarresidens i KwaZulu-Natal. Anhängarna är där för att protestera mot att Zuma dömts till fängelse för domstolstrots.

Sydafrikas president Jacob Zuma håller anförande till hundratals anhängare som samlats utanför hans sommarresidens i KwaZulu-Natal. Anhängarna är där för att protestera mot att Zuma dömts till fängelse för domstolstrots.

Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT

Sydafrika2021-07-04 21:16

Inför flera hundra anhängare som samlats utanför Zumas sommarresidens – ett jättelikt byggnadskomplex i provinsen KwaZulu-Natal – slog den 79-årige tidigare presidenten på söndagen fast att han inte har gjort något fel.

– Mina konstitutionella rättigheter har kränkts, av domare i konstitutionsdomstolen.

Det var i tisdags som Jacob Zuma, som var Sydafrikas president mellan maj 2009 och februari 2018, dömdes av landets författningsdomstol till 15 månaders fängelse för domstolstrots.

Straffet utdömdes för att Zuma vägrat att framträda inför en kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom.

Ytterligare tidsfrist

Han fick samtidigt fem dagar på sig att frivilligt infinna sig hos rättsväsendet – annars skulle polisen inom loppet av tre dagar gripa Zuma och direkt fängsla honom.

Den fem dagar långa tidsfristen löper ut under söndagen utan att Jacob Zuma har visat några tecken på att frivilligt överlämna sig. Tvärtom. Under kvällen sade expresidenten själv att han inte har någon sådan avsikt.

– Det finns ingen anledning för mig att gå i fängelse i dag, sade Zuma till journalister på söndagskvällen.

– Sydafrika håller på att snabbt återgå till apartheid, konstaterade han sedan också, med hänvisning till landets tidigare brutala rasåtskillnadspolitik.

I helgen har det också kommit indikationer att konstitutionsdomstolen är redo att ge honom några dagars extra frist för att den 12 juli höra argument bland annat om att Zuma skulle riskera att bli covidsmittad om han sätts i fängelse.

Uppretade anhängare

– När jag såg poliser här så funderade jag på hur de skulle kunna komma åt, hur de skulle kunna komma igenom alla dessa människor, sade Zuma tidigare under dagen inför sina anhängare.

Ett stort antal poliser var på söndagen utplacerade i området runt residenset invid orten Nkandla.

– Om Bheki Cele (landets polisminister) kommer för att gripa uBaba (Zuma) måste han börja med oss, hotade anhängaren Lindokuhle Maphalala, enligt nyhetsbyrån AFP.

En annan synbarligen uppretad anhängare krävde samtidigt att Sydafrikas president Cyril Ramaphosas avgång.

– Från och med måndag ska vi se till att landet blir omöjligt att regera.

Zuma har fortfarande mäktiga anhängare inom regeringspartiet ANC och oron är stor för att den tidigare befrielserörelsen nu ska splittras i olika falanger.

Pengatvätt och utpressning

Jacob Zuma anklagas för att ha möjliggjort plundring av statskassan under sin tid vid makten. Det var han själv som tillsatte kommissionen som ett sätt att gå till botten med mutkulturen i Sydafrikas statsapparat.

Men när han själv blev föremål för utfrågningar ställde han bara upp för förhör en gång, i juli 2019. Sedan dess har han hållit sig borta och presenterat en rad bortförklaringar till frånvaron.

I en separat rättsprocess står Zuma inför åtalspunkter som handlar om korruption, pengatvätt och utpressning i samband med en stor vapenaffär – däribland köp av svenska Jas Gripen-plan – på 1990-talet.

Zuma, som under denna period var Sydafrikas vicepresident, anklagas för att då ha tagit emot mutor. Den tidigare presidenten nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!