Dödssiffran stiger efter skyfallen i Sydkorea

Elva människor har omkommit i översvämningarna som orsakats av de kraftiga regnen i Sydkorea. Myndigheterna vill nu förbjuda källarlägenheter, som visat sig bli dödsfällor vid översvämningar.

Översvämningarna i början av veckan drabbade huvudstadsområdet hårt. Arkivbild.

Översvämningarna i början av veckan drabbade huvudstadsområdet hårt. Arkivbild.

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Sydkorea2022-08-11 07:40

Sex av dödsfallen har rapporterats från huvudstaden Seoul, tre från provinsen Gyeonggi och två från provinsen Gangwon. Åtta personer saknas fortfarande, meddelar inrikesdepartementet.

Fyra av de omkomna bodde i så kallade banjihas, en slags trånga men billiga källarlägenheter som blev kända i den sydkoreanska succéfilmen "Parasit". Myndigheterna vill nu förbjuda banjihas eftersom de lätt kan översvämmas och bli dödsfällor för de boende. Ungefär 200 000 hushåll bor i sådana lägenheter bara i huvudstaden Seoul.

Efter att ha besökt en av de vatten-och lerfyllda lägenheterna där en familj omkom i veckan bad president Yoon Suk-Yeol myndigheterna att agera. På onsdagen svarade stadens ledning i ett pressmeddelande att man kommer att fasa ut bostadsformen banjihas.

Arbetet med att röja upp efter vattenmassorna fortsätter sedan gator och tunnelbanestationer i huvudstaden lades under vatten i måndags och tisdags. Enligt president Yoon Suk-Yeol var regnet det kraftigaste sedan statistik började föras för Seoul för 115 år sedan.

Över 5 300 människor har tvingats lämna sina hem med anledning av översvämningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!