Systemet "koreansk ålder" har funnits i århundraden och innebär att ett nyfött barn anses vara ett år gammalt redan vid födseln. Men nu ska det bli ändring och Sydkorea rätta in sig i det internationella ledet, rapporterar BBC.
Förutom att lägga till ett år vid födseln höjs dessutom en persons ålder inte på födelsedagen utan den 1 januari varje år, oavsett när man är född. Ett barn fött i december och som i resten av världen anses vara någon vecka gammalt vid nyår fyller i Sydkorea då två år.
Flera räknesätt
Ingen vet i dag exakt varför systemet en gång infördes, men en teori är att det kom till när man använde ett äldre räknesystem där siffran noll inte fanns, och att det i det gamla bondesamhället var enklare att lägga till ett år på allas åldrar vid samma tillfälle.
För att förvirra ännu mer finns det en parallell räkning i landet, där nyfödda inte får ett extra år vid födseln – ett system som används för att räkna ut när en person lagligt får dricka alkohol, röka och bli inkallad för militärtjänstgöring.
Dessutom används emellanåt det system vi andra är vana vid, så en person kan ha tre olika åldrar samtidigt.
Skapar förvirring
Allt detta skapar förvirring för såväl koreaner som utlänningar, och pekar enligt kritiker dessutom ut Sydkorea som bakåtvänt och udda. President Yoon Suk-Yeol, ivrig anhängare av förändringarna, påpekade under debatten dessutom på de administrativa kostnader de olika räknesätten för med sig.
Från halvårsskiftet under 2023 ska därför även Sydkorea rätta in sig i det internationella ledet och räkna som alla andra, noll år från födseln, och förändring av åldern på födelsedagen.
Då blir alla sydkoreaner födda under första halvåret ett år yngre, och de födda efter 1 juli två år yngre – åtminstone i folkbokföringen.