Överlevare i Seoul: "Som att vara i helvetet"

Från en någorlunda lugn trängsel med glada människor till panik, kaos och död. Vittnen beskriver hur halloweenfirandet i nöjeskvarteren i Itaewon i Sydkoreas huvudstad Seoul förvandlades till en mardröm. –Det var som att befinna sig i helvetet, säger en kvinna.

Räddningsarbetare tar hand om sårade i Seoul.

Räddningsarbetare tar hand om sårade i Seoul.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Sydkorea2022-10-30 15:10

Uppskattningsvis 100 000 människor hade kommit för att fira halloween i det hippa Itaewon under lördagskvällen, för första gången sedan före coronapandemin. De hade inte en aning om det kaos som väntade.

– Det var en chock. Jag visste inte om de skämtade, för det var ju halloween och många hade klätt ut sig, säger svenske Hamlet Talje Willloughby till SVT Nyheter.

– Jag såg kanske 50, 60 livlösa kroppar på gatan. Polisen spärrade av hela området, men vi behövde ju promenera förbi. Jag hade aldrig tidigare sett en död kropp, och så låg det överallt kroppar på gatan.

Alex Noble från Västsverige skulle även han till Itaewon för att fira tillsammans med sina vänner, utklädd till Supermario. Kvällen var bra, tills en kompis såg en sjukvårdare ge hjärt- och lungräddning till en person på marken.

– I början fattade man ingenting, men sen, när vi fortsatte längst med gatan ... livlös kropp efter kropp efter kropp. Jag har aldrig sett något liknande, och sen blir det bara mer och mer. Det låg kroppar överallt, berättar han för GP.

"Kunde knappt andas"

De flesta av de omkomna är unga kvinnor. De kvävdes och en del trampades eller klämdes ihjäl.

– En kort person som jag kunde knappt andas. Jag överlevde eftersom jag befann mig i sidan av gränden. Det ser ut som folk i mitten drabbades värst, berättar Park, en kvinna i 20-årsåldern, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Det är oklart vad som orsakade det dödliga kaoset, och varken myndigheter eller polis har hittills kunnat peka ut en enskild, bakomliggande händelse.

En trång, sluttande gränd nära Hamilton Hotel blev en dödsfälla när tätt packade människor föll som dominobrickor. Men trängsel uppstod på flera ställen i samma område när människomassor tryckte på, enligt lokala medier.

Rykten och kaos

Förvirringen på plats var stor, berättar 29-åriga studenten Sonali Madane från Indien.

– Mina vänner och jag gick dit 9.45 på kvällen. Inom en halvtimma hände detta. Vi var på Runway Club och när vi kom ut ... fick vi reda på att det var kaos. Människor spred rykten: "Är det en explosion? En bomb? Därför fick alla panik, berättar hon för Korea Times.

– Vi såg människor ligga på gatan och brandmän som gav dem hjärt- och lungräddning.

Kim Mi Sung, som arbetar för en turistorganisation, har svårt att förstå vad hon varit med om. Hon gav tio personer första hjälpen – nio dem av förklarades döda på platsen.

– Det var som att befinna sig i helvetet, säger hon till AP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!