Squid game obehaglig påminnelse för skuldsatta

Det har blivit Netflix mest populära serie hittills. Men skräckdramat där skuldbelagda koreaner tävlar om pengar med livet som insats påminner Lee Chang-Keun om hans egna ekonomiska tragedier.
–Vissa scener var väldigt svåra att se på, säger han.

Bild från serien "Squid game", där skuldsatta koreaner spelar om pengar med livet som insats.

Bild från serien "Squid game", där skuldsatta koreaner spelar om pengar med livet som insats.

Foto: Youngkyu Park/Netflix

Sydkorea2021-10-16 07:08

En man förlorar jobbet när en bilfabrik lägger ned. Flera hundra av de tusentals sparkade arbetarna ockuperar fabriken för att demonstrera mot uppsägningarna. Polisen stormar fabriken och det blir våldsamt.

Scenen flimrar förbi i ett avsnitt av Netflix senaste supersuccé, det sydkoreanska dramat "Squid game" som trots språkbarriären kommit att bli strömningstjänstens mest sedda serie hittills.

När seriens huvudperson, skuldbelagda och spelberoende Seong Gi-Hun, fick sparken från fabriken började hans liv förfalla. Desperat efter pengar anmäler han sig till ett mardrömsspel , där hundratals andra koreaner i skuld leker barndomslekar med livet som insats.

Bilfabriken Dragon Motors har aldrig funnits i verkligheten. Men scenen där en bilfabrik ockuperas av nyligen avskedade anställda träffar en nerv hos Lee Chang-Keun, som var en av 2 600 anställda som 2009 sparkades från bilfabriken Ssangyong.

Namnet Dragon Motors tros dessutom vara en blinkning mot händelserna på Ssangyong, vars namn betyder "dubbel drake".

Dödsfall efter varsel

Likt huvudpersonen i "Squid game" blev Lee Chang-Keun både deprimerad och ekonomiskt utsatt efter att ha förlorat sitt arbete på fabriken 2009.

– I "Squid game" får man se karaktärer kämpa för att överleva efter att ha förlorat jobbet, de sliter på hak som serverar friterad kyckling eller jobbar med att köra hem fulla personer i deras egna bilar, säger Lee Chang-Keun.

– Det påminner mig om en av mina kollegor som dog, säger han.

Efter en långdragen rättslig tvist återanställdes flera anställda igen, bland dem Lee Chang-Keun. Men flera av de uppsagda hade vid det laget redan hamnat djupt nere i misären.

En studie från Korea University visar minst 28 före detta Ssangyong-anställda eller deras anhöriga dog av självmord eller svår sjukdom efter uppsägningarna. Många fick diagnosen PTSD, posttraumatiskt stressyndrom, av våldsamheterna som följde protesterna.

Enormt skuldberg

Sydkoreas utveckling efter Koreakriget på 50-talet är spektakulär. Som en av världens främsta exportörer av halvledare och skärmar har den digitala revolutionen inneburit enorm ekonomisk tillväxt. Kulturella fenomen som K-pop har förankrat landet som en av Asiens mest framgångsrika ekonomier. Men för många sydkoreaner har jakten på ökat välstånd kommit med stora skulder.

Bostadspriserna har skjutit i höjden, det är allt svårare att få jobb och hushållsskulderna uppgår till motsvarande 13 biljoner kronor, mer än landets samlade årsproduktion. Den ekonomiska situationen tros till exempel vara anledningen till varför barnafödandet är på rekordlåga nivåer.

De ökade klassklyftorna i Sydkorea har behandlats i flera kulturella yttringar de senaste åren. År 2019 blev filmen "Parasit", som visar hur en fattig familj försöker infiltrera ett rikt hushåll, den första film på annat språk än engelska att vinna kategorin "Bästa film" på Oscarsgalan.

För Kim Jeong-Wook, som deltog tillsammans med Lee Chang-Keun i protesterna mot uppsägningarna i Ssangyong, har det inte gått att se mer än ett avsnitt "Squid game".

– Det var för traumatiskt för mig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om