Sydkoreas lärare drivs till desperationens rand

Missnöjda föräldrar som ringer dygnet runt och en lag som gör att många lever i ständig skräck för att förlora sina jobb. Pressen på Sydkoreas lärarkår är så extrem att hundratusentals nu demonstrerar mot "trakasserier".
–Som lärare känner man sig extremt maktlös, säger läraren Kim Jin-seo till BBC.

Demonstranter i Seoul. På plakaten står det "Att avslöja sanningen är ett sätt att visa respekt".

Demonstranter i Seoul. På plakaten står det "Att avslöja sanningen är ett sätt att visa respekt".

Foto: Jung Yeon-je / AFP/TT

Sydkorea2023-09-05 05:27

En folkmassa av svartklädda demonstranter, många med tårar i ögonen, som samlats framför parlamentet i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. De stod stilla och på plakaten de höll i händerna kunde man läsa: "Att avslöja sanningen är ett sätt att visa respekt".

Närmare 50 000 lärare demonstrerade på måndagen mot vad de upplever som en utbredd kultur av trakasserier och hot från främst elevers överambitiösa föräldrar, rapporterar Reuters.

Demonstrationen ingick i en större protestvåg som de senaste månaderna skakat landet. Den fick nytt bränsle i juli, då en djupt frustrerad 23-årig kvinnlig grundskolelärare tog sitt liv.

Vågar inte

I helgen samlades hela 200 000 demonstranter nära regeringsbyggnaderna i Seoul för att protestera mot den allt tuffare arbetsmiljön, skriver The Telegraph.

Enligt lärarkåren har läget förvärrats betydligt efter att regeringen 2014 införde en lag som stipulerar att lärare som anklagas för någon form av misshandel – fysisk eller psykisk – med omedelbar verkan ska stängas av från sina arbeten.

Inom kåren hävdar man att lagen lett till att lärare inte längre kan sköta sina jobb. De vågar varken komma med tillrättavisningar eller stoppa regelrätta slagsmål mellan elever av rädsla för att stängas av.

Lagen utnyttjas också i allt högre grad av missnöjda föräldrar, påpekar flera lektorer. Under dygnets alla timmar kontaktar de lärarna med synpunkter på allt från skolundervisning till barnuppfostran.

Hetsiga samtal

Den 23-åriga grundskolläraren hade månaderna före sin död bombarderats av klagomål från upprörda föräldrar. Detta sedan en av hennes elever skadat ett annat barn i huvudet med en penna, skriver brittiska BBC.

Händelsen ledde till en aldrig sinande ström av hetsiga telefonsamtal från de inblandade barnens föräldrar. Att döma av efterlämnade sms och dagboksanteckningar ledde det till att läraren blev allt mer desperat.

"Jag känner att jag inte kan andas längre – det känns som att jag kommer att rasa ihop. Jag vet inte ens var jag är", lyder en av anteckningarna i 23-åringens dagbok.

Två veckor senare hittades hon död på skolan där hon arbetade.

Många sydkoreanska lärare vittnar om att de känner igen sig i lärarens situation.

Kim Jin-seo, som demonstrerat i Seoul, tvingades sjukskriva sig efter att ha drabbats av självmordstankar sedan hon utsatts för aggressiva föräldrar till två elever hon tillrättavisat.

I båda fallen tvingades hon att be föräldrarna om ursäkt efter påtryckningar från skolledningen.

– Vi lärare känner oss extremt maktlösa, säger hon till BBC.

Tuff konkurrens

En förklaring till föräldrarnas beteende kan vara den stenhårda konkurrens som råder inom det sydkoreanska samhället och som grundläggs redan under de tidiga skolåren.

Utöver 23-åringen har ytterligare två sydkoreanska lärare tagit sina liv under våren.

Enligt professor Kim Bong-je, som undervisar blivande lärare vid Seouls universitet, kan de senaste årens kraftiga ekonomiska tillväxt ha bidragit till situationen då högutbildade föräldrar ofta ser ned på lärare.

– De anser att de har betalat för lärarna med sina skattepengar – och att de därför har rätt att bete sig så här, säger han till BBC.

Fakta: Sydkoreas utbildningssystem

Mellan 2018 och fram till juni 2023 hade 100 lärare begått självmord i Sydkorea. 57 av dem undervisade i landets grundskolor, enligt statistik från landets myndigheter, skriver The Guardian.

Sydkorea har gjort sig känt för sitt tuffa skolsystem, där ett årligt inträdesprov avgör vilket universitet som blivande studenter hamnar på. Det ökända provet, som kallas, "suneung" infördes under 1950-talet

Ämnen som prövas är koreanska, engelska, matematik, samhällsorienterade ämnen och vetenskap.

Sydkorea har placerat sig i toppskiktet i de senaste Pisa-mätningarna.


Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Jourhavande medmänniska, nås nattetid på 08-702 16 80.

Jourhavande präst, tillgänglig nattetid. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Giftinformationscentralen, 010-45 66 700, dygnet runt.

Självmordslinjen, tillgänglig via chatt och telefon 90 101 dygnet runt, varje dag.

Föräldralinjen, 020-85 20 00. Öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.

Äldrelinjen, öppet vardagar 8-19 och helger 10-16 på 020-22 22 33.

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Det finns också patientföreningar och organisationer som kan ge mer långsiktigt stöd och samhörighet för personer med psykisk ohälsa, en lista finns på 1177.

Transammans är en förening för transpersoner och närstående.

Källa: mind.se och 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!