Sydkoreas president flyttar från Blå huset

Sydkoreas tillträdande president Yoon Suk-Yeol kommer att flytta ut sitt kontor från det klassiska presidentpalatset Blå huset. Kritiker säger att det hänger ihop med hans livsfilosofi, medan han själv säger att det handlar om att bli mer tillgänglig.

Sydkoreas tillträdande president Yoon Suk-Yeol vill bryta traditionerna och flytta sitt kontor till försvarsdepartementets byggnader i Seoul. Arkivbild

Sydkoreas tillträdande president Yoon Suk-Yeol vill bryta traditionerna och flytta sitt kontor till försvarsdepartementets byggnader i Seoul. Arkivbild

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Sydkorea2022-03-20 13:26

Yoon Suk-Yeol, som vann presidentvalet med knapp marginal tidigare i mars, bryter därmed mot en lång tradition. Blå huset har sedan 1948 fungerat både som residens och kontor för Sydkoreas presidenter.

Nu siktar Yoon Suk-Yeol på att i stället för Blå huset som president använda en byggnad som i dag huserar försvarsdepartementet.

Den avgående presidenten, Moon Jae-In, hade också ambition att flytta verksamheten från palatset, för att få bort den auktoritära prägeln på presidentämbetet. Flytten ur Blå huset blev dock aldrig av till följd av problem med logistik och säkerhet.

Yoon Suk-Yeol, som formellt ska tillträda den 10 maj, ska enligt uppgifter praktisera så kallad feng shui, en gammal asiatisk lära som kretsar kring att skapa harmoni mellan människor och naturen.

Han har själv förklarat sin önskan att inte använda presidentpalatset med att han vill göra sig mer lättillgänglig. Han avser samtidigt att öppna upp Blå huset för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!