David Palmer är doktor i historia knuten till University of Melbourne i Australien, och har ett forskningsintresse för arbetskraft under andra världskriget i bland annat Japan.
Under andra världskriget hade Japan ett stort arbetskraftsunderskott då fabrikerna gick för högvarv samtidigt som många män hade kallats in till krigsmakten.
Lösningen blev att tvångsinskriva bland annat koreaner och kineser från de områden man koloniserat eller ockuperat. Företagen berättade hur många arbetare de behövde, varpå de samlades ihop, berättar Palmer.
– Många av de här unga männen hade ingen aning om vart de skickades. De plockades upp, sattes på båtar i Busan, tvingades klä av sig, tvättades av och skeppades i väg. De var 18-19 år gamla och hade aldrig varit utanför sin by. Det var tragiskt, säger han.
Många skickades till kolgruvor, andra hamnade på fabriker, eller på skeppsvarv i bland annat staden Nagasaki. Tiotusentals koreaner beräknas ha befunnit sig där när den andra atombomben sedan fälldes år 1945.
Två olika saker
Sydkoreas regering meddelade på måndagen att det ska bildas en fond för att kompensera de civila som tvingades arbeta för japanska företag under andra världskriget.
Palmer är kritisk till bildandet av fonden, och konstaterar att protesterna i Sydkorea redan har inletts. Han säger att själva erkännandet av de förbrytelser som hände, från Tokyo och från företagens sida, är viktigt.
– Om man bara pratar om pengar och fonder så är det meningslöst, säger han.
Palmer anser vidare att man måste skilja på aktuell säkerhetspolitik – beskedet ska ses i ljuset av att Sydkorea vill stärka sitt säkerhetssamarbete med Japan – och försoning kring de förbrytelser som skedde under andra världskriget.
– Jag tror att allmänheten i Sydkorea kommer att säga att Nordkorea är ett hot, och att vi måste förbättra säkerheten, men att det här är en separat fråga och att Yoon förolämpat oss genom att säga att vi ska glömma historien, säger Palmer.
Ursäkt och donationer
Benjamin A Engel, professor vid Seouls nationella universitet, säger till AFP att det beror på Japans agerande hur väl förslaget kommer att tas emot i Sydkorea.
Han tror att en donation från Mitsubishi och Nippon Steel, två företag som dömts i Sydkorea att betala ut ersättning, liksom en ursäkt från Tokyo, kan göra det lättare för Sydkorea att acceptera avtalet.
– Utan de stegen från den japanska sidan så blir det här tillkännagivandet från den Sydkoreanska regeringen inte mycket värt, säger han.