Sjukhuspersonal går på knäna i länder som Vietnam, Malaysia, Myanmar och Indonesien. Bara under de senaste två veckorna har runt 38 000 nya covidrelaterade dödsfall rapporterats från Sydostasien, den just nu värst drabbade regionen i världen.
I början av pandemin klarade sig flera länder i området relativt lindrigt undan. Men när den smittsammare deltavarianten nu sveper över regionen har de svårare att hålla emot.
Skyddsvallarna är dessutom låga.
– Bristen på vaccindoser innebär att man haft svårt att genomföra massvaccineringar, säger Abhishek Rimal, samordnare för Asien-Stillahavsregionen vid Internationella Rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC), till TT över telefon från Kuala Lumpur.
– Samtidigt finns en pandemitrötthet. Folk har följt strikta restriktioner i tjugo månader vilket gör att många sänker garden.
De folkrikaste länderna i regionen, Indonesien och Filippinerna, har endast hunnit fullvaccinera runt 11 procent av sina befolkningar. I Vietnam är siffran under två procent.
Uppmanar till solidaritet
Flera orsaker finns till den långsamma takten, från Vietnam rapporteras till exempel om skepsis mot det kinesiska vaccin som är en viktig del av landets immuniseringsarsenal. Men en avgörande faktor är att länderna, precis som andra låg- och medelinkomstländer, inte haft samma resurser att säkra vaccindoser som de rikare länderna. Under tiden har många höginkomstländer redan hunnit fullvaccinera över 60 procent – och flera har börjat, eller överväger att börja, ge en tredje dos.
IFRC uppmanar dem att i stället dela med sig.
– Länder som Sverige och USA måste ställa sig frågan: Vilket är det rätta beslutet just nu för att stoppa pandemin – att ge en tredje booster-dos, eller att bidra till att fler i världen kan få sina första doser? säger Abhishek Rimal, och hänvisar till den höga risken för fortsatt snabb virusmutering så länge covid-19 kan spridas obehindrat i stora delar av världen.
Toppar listan
Indonesien ligger högst i världen på listan över det genomsnittliga antalet nya dödsfall den senaste sjudagarsperioden. I huvudstaden Jakarta har man tvingats sätta upp tält utanför sjukhusen för att kunna ta emot alla covidpatienter, medan anhöriga till de som inte fått plats desperat jagat syrgas för att försöka rädda sina kära i hemmet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
När smittan nu sprider sig från städerna till landsbygden, där levnadsförhållandena och tillgången till sjukvård är sämre, befaras en än värre situation. Myndigheterna rekommenderar sedan i juni att även barn mellan 12 och 17 år bör vaccinera sig, efter att man funnit att personer under 18 stått för en åttondel av de nya upptäckta smittofallen.
Men vaccineringen går långsamt på landsbygden. Bland Indonesiens miljontals fattiga finns många barn som lider av undernäring och andra sjukdomar som gör dem sårbara för det virus som vanligtvis inte slår lika hårt mot unga människor.
"Hon var så stark"
Det kan vara svårt att avgöra dödsorsaken i fall där personer lider av flera komplikationer samtidigt. Men enligt officiella siffror har över 1 200 covidrelaterade dödsfall inträffat bland barn i Indonesien – varav majoriteten varit under fem år.
En av dem var lilla Beverly från Jakarta som gick bort i juni. Hennes mor, 32-åriga Tirsa Manitik, berättar för AFP hur hon och fadern tvingades gå från det ena överfulla sjukhuset till till det andra innan de slutligen hittade en ledig vårdplats.
Efter en veckas intensivvård dog dottern.
– Hon var så stark. Läkarna sade att hon bara kunde överleva i tre dagar, men så lätt gav hon inte upp, säger Tirsa Manitik.
– Hon blev 29 dagar.