Ökad smitta och nya restriktioner i Sydostasien

Flera länder i Sydostasien kämpar med att få bukt med ökad smittspridning och inför striktare restriktioner. I Thailand införs nattligt utegångsförbud i huvudstaden Bangkok samt nio provinser.

Säkerhetspersonal kontrollerar trafikanter på Bali, Indonesien.

Säkerhetspersonal kontrollerar trafikanter på Bali, Indonesien.

Foto: Foto: Firdia Lisnawati/AP/TT

Sydostasien2021-07-09 17:05

Den tredje virusvågen drabbar Thailand hårt. Under fredagen noterades 9 276 nya smittofall under ett dygn, och 72 dödsfall. För att få bukt med smittspridningen införs från och med måndag utegångsförbud mellan klockan 21 på kvällen och 4 på morgonen i Bangkok samt huvudstadens grannprovinser. Människor uppmanas distansarbeta och icke-nödvändiga resor förbjuds.

De nya restriktionerna kommer samtidigt som Thailand planerat att åter öppna upp för turism.

Värsta utbrottet hittills

Indonesiens överbelastade sjukvård fick på fredagen hjälp från grannen Singapore i form av syrgas, respiratorer och skyddsutrustning. Önationen står inför sitt värsta virusutbrott hittills, pådrivet av deltavarianten, med hundratals nya dödsfall och tiotusentals smittade varje dag. Nästa vecka skärps restriktionerna i 15 städer, offentliga samt kommersiella lokaler stängs och distansarbete blir obligatoriskt.

I Vietnam stängde finanscentret Ho Chi Minh-staden ner på fredagen för två veckor framöver. Trots tidigare reserestriktioner ökar smittspridningen.

Nu förbjuds människor lämna hemmet för annat än det allra nödvändigaste – att handla livsmedel och medicin eller i händelse av nödsituation. Polis bevakar stadsgränserna och negativt covidtest krävs för att komma in.

Få vaccinerade

Även i Myanmar, Malaysia och Kambodja stiger antalet smittade och döda i alarmerande takt. Hälsoexperter befarar att få tester i länder med stor befolkning som Filippinerna och Indonesien dessutom döljer utbrottets verkliga omfattning i regionen. I Myanmar har testsystemet kollapsat helt sedan militärkuppen i februari.

Sydostasien har i stort lutat sig mot det kinesiska Sinovac-vaccinet och det är inte nog, anser epidemiolog Dicky Budiman vid Griffithuniversitetet i Australien.

– När man hanterar pandemin i större skala kan ett vaccin inte klara det ensamt. Vacciner måste diversifieras, resurser måste diversifieras, säger han.

I Indonesien är 5,4 procent av befolkningen färdigvaccinerad, i Filippinerna 2,7 och i Thailand 4,7 procent. Malaysia har vaccinerat 9,3 procent av befolkningen och stängt ned huvudstaden samt industricentren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!