FN: Villkoren för hjälpkorridor oacceptabla

FN uttrycker oro för att de villkor som Damaskus satt upp för att öppna gränsövergången Bab al-Hawa för hjälpsändningar från Turkiet till rebellkontrollerade områden är "oacceptabla".

Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. Arkivbild.

Lastbilar med FN-sändningar till Syrien väntar vid gränsövergången Bab al-Hawa. Arkivbild.

Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Syrien2023-07-15 03:47

Det framkommer av dokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av på fredagen.

I det brev som myndigheter i Syrien skickade till FN med meddelande om att gränsövergången öppnas finns enligt FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha) två oacceptabla villkor.

Det ena är att styret i Syrien påpekar att FN inte får kommunicera med organisationer som utpekas som "terrorister" och det andra är att Syrisk-arabiska Röda halvmånen (SARC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) ska övervaka och möjliggöra distribution av humanitärt bistånd i nordvästra Syrien.

Genom ett arrangemang som inleddes 2014 är det i dag FN som levererar bistånd till nordvästra Syrien från Turkiet och via gränsövergången Bab al-Hawa.

Enligt FN finns det mer än fyra miljoner människor i nordvästra Syrien som är i behov av vatten, mediciner och andra livsnödvändigheter.

På torsdagen meddelade Syriens regering i Damaskus att man beslutat att låta hjälp passera landvägen till rebellkontrollerade områden från Turkiet via övergången Bab al-Hawa under sex månader, med start samma dag.

Gränsövergången Bab al-Hawa stängdes i måndags sedan Ryssland i säkerhetsrådet lagt in sitt veto mot en nio månaders förlängning av en resolution som tillåter humanitär hjälp att passera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!