Hjälp framme i Syrien – men lagren nästan tomma

FN:s livsmedelsprogram WFP har i stort sett tömt sina lager i de jordbävningsdrabbade delarna av Syrien – ett område där 90 procent av befolkningen redan är beroende av humanitär hjälp.

Förödelse i den syriska staden Jindires i norra Aleppoprovinsen efter veckans jordskalv.

Förödelse i den syriska staden Jindires i norra Aleppoprovinsen efter veckans jordskalv.

Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

Syrien2023-02-10 13:43

– Vi har nått människorna där, men vi behöver fylla på våra lager, säger Corinne Fleischer, WFP-chef för Mellanöstern, Nordafrika och Östeuropa, till reportrar enligt tidningen The Guardian.

På fredagen anlände 14 lastbilar med humanitärt bistånd – bland annat tält, filtar och värmeelement – till norra Syrien via Turkiet, rapporterar FN:s migrationsorgan IOM. Men det är inte nog, framhåller hjälporganisationer.

Den syriska regeringen meddelar att den tillåter leverans av humanitär hjälp till områden utanför regeringens kontroll.

"Ministerrådet godkänner. . . leveransen av humanitärt stöd till alla delar av Syrien", står det i ett regeringsuttalande.

WFP vädjar om gränsövergångar

Fördelningen kommer att övervakas av Röda Korset och Röda Halvmånen med FN:s hjälp, enligt uttalandet.

WFP vädjar samtidigt om att fler gränsövergångar mot Turkiet måste öppnas för att mer nödhjälp ska kunna nå de drabbade.

I januari lyckades FN:s säkerhetsråd se till att den resolution som tillåter att humanitär hjälp förs in i Syrien via Turkiet förlängdes. Den syriska regimen vill att nödhjälpen ska gå via Damaskus – något som de västländer som infört sanktioner mot diktatorn Bashar al-Assads regim är starkt kritiska till.

al-Assad i Aleppo

På fredagen uppger dock en turkisk tjänsteman att diskussioner pågår kring att återöppna en gränsövergång till syriskt regeringskontrollerat område, rapporterar The Guardian. Det skulle innebära att nödhjälp för första gången på ett årtionde kan skickas direkt till områden under al-Assads styre.

Bashar al-Assad besökte på fredagen Aleppo i norra Syrien. Det är första gången presidenten offentligt visar sig i de drabbade områdena.

Fakta: Syrien

Syrien är en relativt ung stat, grundad i ett område där människan bott i årtusenden – såväl huvudstaden Damaskus som Aleppo platsar bland världens äldsta städer.

Fram till och med första världskriget var dagens Syrien del av Ottomanska riket, alltså det som nu krympt och omvandlats till dagens Turkiet. Mellan världskrigen styrdes Syrien-området av Frankrike, som sedan drog sig tillbaka så att landet kunde bli självständigt efter andra världskrigets slut.

Men även sedan dess har syrierna haft en turbulent och ofta brutal politisk tillvaro. Landet har krigat mot Israel ett antal gånger sedan slutet av 1940-talet och bildade kortvarigt Förenade arabrepubliken med Egypten och Gazaremsan i slutet av 50-talet. Efter flera kupper under 60-talet tog familjen al-Assad makten, först fadern Hafez al-Assad och efter hans död 2000 sonen Bashar al-Assad. Den sistnämnde har lyckats hålla sig kvar vid presidentposten, mycket tack vare ryskt stöd, även under det inbördeskrig som rasat i landet sedan "Arabiska våren" i början av 2010-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!