Internationell arresteringsorder för Syriens Assad

En domstol i Frankrike har utfärdat en internationell arresteringsorder för Syriens president Bashar al-Assad – som anklagad för brott mot mänskligheten.

Domare i Frankrike har utfärdat en internationell arresteringsorder mot Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.

Domare i Frankrike har utfärdat en internationell arresteringsorder mot Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.

Foto: Saudiska nyhetsbyrån SPA via AP/TT

Syrien2023-11-15 13:21

Ordern bygger på anklagelser om brott mot mänskligheten och krigsbrott, enligt de organisationer som är målsägande i fallet samt AFP:s källor inom det franska rättsväsendet.

Det handlar primärt om saringasattacken mot civila i den syriska staden Ghouta utanför Damaskus i augusti 2013. Minst flera hundra och möjligen så många som ett tusental människor dödades. Ytterligare flera tusen rapporterades som skadade.

Det kemiska vapnet riktades mot ett område som kontrollerades av oppositionella styrkor. Anklagelser riktades tidigt mot de syriska regeringsstyrkorna och västländer diskuterade att ingripa militärt mot den Rysslandsstödda regimen.

Utöver presidenten så har det utfärdats en arresteringsorder för dennes bror, som i praktiken tjänade som befäl för ett elitförband inom regeringsstyrkorna, samt två syriska generaler.

Parisåklagare har utrett kemvapenattacken sedan 2021, efter en formell anmälan av flera syriska exilorganisationer som dokumenterar inbördeskrigets fasor.

Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskrig.

Det finns inga officiella siffror över antalet döda i inbördeskriget. Uppskattningar från bland annat FN och oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) varierar mellan runt 400 000 och närmare 600 000 döda.

Över tolv miljoner människor, runt hälften av landets befolkning, har drivits på flykt.

I december 2015 antog FN:s säkerhetsråd i enighet en resolution om en plan för fredsprocessen. Där förordas bland annat vapenvila, förhandlingar mellan oppositionella grupper och president Bashar al-Assads regim samt utarbetande av en ny författning.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Militanta extremister har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om terrorrörelsen IS har tryckts tillbaka militärt.

Enligt FN levde runt 80 procent av Syriens befolkning härom året under fattigdomsgränsen.

Källor: FN, UNCHR och SOHR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!