IS hÄller barnfÄngar som mÀnskliga sköldar

IS-medlemmar som stormat ett fÀngelse i norra Syrien har tagit barn pÄ fÀngelset till fÄnga och anvÀnder dem som mÀnskliga sköldar, enligt de kurdiskledda styrkorna. 150 personer har dött i striderna som pÄgÄtt sedan i torsdags.

I ett foto som delats av kurdiskledda SDF visas gripna IS-soldater som deltagit i striderna i fÀngelset. Bild frÄn 21 januari i Är.

I ett foto som delats av kurdiskledda SDF visas gripna IS-soldater som deltagit i striderna i fÀngelset. Bild frÄn 21 januari i Är.

Foto: AP/TT

Syrien2022-01-24 11:54

Striderna mellan medlemmar ur extremiströrelsen IS och kurdiskledda SDF fortsÀtter i fÀngelset Gweiran i al-Hasakah i Syrien.

I fĂ€ngelset hĂ„lls runt 3 000 misstĂ€nkta IS-fĂ„ngar och ett okĂ€nt antal extremister har lyckats rymma. En gisslansituation pĂ„ fĂ€ngelset pĂ„gĂ„r och ett 40-tal soldater ur den USA-stödda styrkan har dödats, enligt AFP. Det totala antalet döda stiger och ligger nu pĂ„ drygt 150 personer, enligt Syriska mĂ€nniskorĂ€ttsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget frĂ„n Storbritannien.

"MÀnskliga sköldar"

Den USA-ledda alliansen uppger att de kurdiska styrkorna har lyckats pressa tillbaka hotet men flera tiotal, enligt vissa uppgifter uppemot 200, extremister har stÀngt in sig i delar av fÀngelset och vÀgrar ge upp.

600 av fÄngarna pÄ Gweiran Àr minderÄriga. Barnen, som Àr fÀngslade pÄ grund av misstÀnkta kopplingar till IS, hÄlls i ett rehabiliteringscenter inne i fÀngelset. Hundratals av dem hÄlls nu kvar av IS-soldaterna i en sovsal dÀr de anvÀnds som "mÀnskliga sköldar" vilket förhindrar SDF att avsluta insatsen, uppger talespersonen Farhad Shami.

FÀngelsepersonal uppges ocksÄ ha tagits tillfÄnga av terrorrörelsen, som tagit pÄ sig dÄdet.

StÀnger ner staden

Det var i torsdags som över 100 IS-medlemmar stormade fÀngelset med sjÀlvmordsbombare i lastbilar och tung bevÀpning. Strider har pÄgÄtt sedan dess, bÄde inne i byggnaden och i de omkringliggande omrÄdena. I söndags kvÀll meddelade SDF att man fÄtt kontroll över situationen och att man stÀnger ner hela staden under en vecka.

"För att förhindra att terroristceller flyr har det kurdiska styret i nordöstra Sydien meddelat en total lockdown i omrÄden innanför och utanför al-Hasakah under en sjudagarsperiod, med start 24 januari"', lyder ett uttalande.

All verksamhet som inte Àr samhÀllsnödvÀndig har beordrats att stÀnga och civila har stÀngt in sig i sina bostÀder medan de kurdledda styrkorna skannar omrÄdet i jakt pÄ terrorister som rymt.

Uppemot 45 000 personer har flytt staden efter fĂ€ngelseattacken, enligt FN:s samordnande hjĂ€lporgan OCHA.

Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrÀtt inbördeskrig.

Det finns inga officiella siffror över antalet döda i inbördeskriget. Uppskattningar frĂ„n bland annat FN och oppositionella Syriska mĂ€nniskorĂ€ttsobservatoriet (SOHR) varierar mellan runt 400 000 och nĂ€rmare 600 000 döda.

Över tolv miljoner mĂ€nniskor, runt hĂ€lften av landets befolkning, har drivits pĂ„ flykt.

I december 2015 antog FN:s sÀkerhetsrÄd i enighet en resolution om en plan för fredsprocessen. DÀr förordas bland annat vapenvila, förhandlingar mellan oppositionella grupper och president Bashar al-Assads regim samt utarbetande av en ny författning.

Med Ären har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Militanta extremister har profiterat pÄ kaoset och vuxit sig starka, Àven om terrorrörelsen IS har tryckts tillbaka militÀrt.

Enligt FN lever runt 80 procent av Syriens befolkning under fattigdomsgrÀnsen.

KĂ€llor: FN, UNCHR och SOHR

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!