Kurdstyrkor återtar kontroll över IS-fängelse

Kurdiska styrkor har återtagit kontrollen över det fängelse i nordöstra Syrien som terrorrörelsen IS intagit. Minst 180 personer har dödats i sammandrabbningarna.

IS-medlemmar som överlämnar sig till kurdiskledda styrkor.

IS-medlemmar som överlämnar sig till kurdiskledda styrkor.

Foto: SDF/AP/TT

Syrien2022-01-26 01:14

I sex dagar kontrollerade gärningsmän från IS fängelset Ghwayran, där många misstänkta IS-medlemmar hålls i förvar. Enligt uppgifter fanns över 3 500 fångar i anstalten, och kurdiska regionala myndigheter hävdar att ingen av dem lyckats rymma.

Den i Storbritannien baserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar konflikten genom bland annat vittnesmål, hävdar i sin tur att många IS-medlemmar flytt från fängelset.

Koordinerat angrepp

Den koordinerade attacken mot fängelset var den mest omfattande sedan IS besegrades i Syrien för nästan tre år sedan.

Utländska underrättelseorganisationer bistår den semiautonoma kurdiska myndigheten och dess väpnade del Syriens demokratiska styrkor (SDF) med att säkra fängelset. Enligt SDF hade omkring 1 000 fångar rymt, något som senare togs tillbaka, rapporterar den franska nyhetsbyrån AFP.

Vittnesmål från bland annat fångar tyder på en våldsam utveckling inne i fängelset.

En australisk tonåring inifrån fängelsekomplex berättar att han "sett många barnlik" och att barn i tolvårsåldern ska ha hamnat i korseld.

– Mina vänner har dödats. Jag är väldigt rädd, säger han till organisationen Human Rights Watch.

Attacken genomfördes för snart en vecka sedan med hjälp av självmordsbombare mot fängelset, som också går under benämningen al-Sina'a i staden al-Hasakah.

I det angripna fängelset finns också barn och tonåringar, en del av dem tidigare barnsoldater som man inte haft resurser till att ta hand om på bättre sätt, uppger kurdiska myndigheter i området.

De minderåriga hamnade i kläm när SDF återtog kontrollen genom en offensiv.

"Dog framför mina ögon"

Den australiske pojken är enligt Human Rights Watch (HRW) 17 år, och har gömt sig i fängelseanläggningen sedan striderna utbröt. Han har lyckats skicka en ljudinspelning till människorättsorganisationen.

– Jag flydde med mina vänner, men de dödades när vi sprang. De var 14 och 15 år gamla, de dog framför mina ögon, säger tonåringen enligt HRW:s krischef Letta Tayler, som även låtit nyhetsbyrån AP lyssna på inspelningen.

Våldet har även spridit sig ut i al-Hasakah, som med ungefär 200 000 invånare är en av de största städerna i regionen. IS-fångar på flykt uppges ha spridit skräck, och bland annat ha tagit över bostäder för att gömma sig. Uppemot 45 000 invånare har flytt från sina hem, enligt FN:s samordnande hjälporgan Ocha.

Bland annat har moskéer förvandlats till anläggningar som tar emot de som flyr striderna och oroligheterna, rapporterar AP.

Fakta: IS

IS (förkortning för "Islamiska staten") är en terrorstämplad sunniextremistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp bildad av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi i Afghanistan omkring år 2000. Han flydde sedan till Irak, där vreden över den USA-ledda invasionen 2003 bubblade – mer än tio år innan IS utropade sitt kalifat.

Senare gav sig rörelsen in i Syrien när grannlandet 2011 började sin väg mot sönderfall. 2014 tog gruppen kontroll över irakiska al-Falluja och kort därefter al-Raqqa i Syrien. Därefter utropade rörelsen ett kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam.

Sedan dess har IS territoriella drömmar krossats i Syrien och Irak. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dog under en USA-ledd insats i Syrien den 27 oktober 2019.

Därmed har rörelsen gått tillbaka till sina tidiga strategier, som bland annat går ut på just att frita meningsfränder från fängelser och ägna sig åt "gerillakrigföring" och terrordåd i regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!