Längs med Syriens norra gräns mot Turkiet ligger Qamishli, utropad huvudstad i det kurdiska självstyret.
Här befinner sig Salih Muslim. Han är ledare för det kurdiska partiet PYD, som tillsammans med en bredare rörelse kontrollerar regionen sedan 2013. Det efter att den syriska armén dragit sig tillbaka under landets inbördeskrig.
Då fick de kontroll över Qamishli utan konflikt – men nu förbereder sig Muslim för strider på stadens gator.
– Turkiet kan invadera när som helst, säger han till TT över telefon från staden.
Sedan en tid tillbaka har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan flera gånger sagt att en militär insats i norra Syrien kan bli aktuell. Målet är då att skapa en "30 kilometer djup säkerhetszon" in i Syrien, längs hela Turkiets gräns med landet.
Tog över landremsa
Om så sker är det inte första gången Turkiet går in militärt i Syrien: Det har skett 2017, 2019 och 2020. Då övertogs en landremsa från kurdiska styrkor som är just 30 kilometer djup.
Muslim vill dock poängtera att det inte varit isolerade händelser, utan att attacker pågått ständigt.
– Turkiets attityd har inte förändrats – de tycker fortfarande att den bästa kurden är en död kurd. Svenska folket ska inte acceptera de här villkoren, säger Salih Muslim.
Han syftar på det dokument som skrevs under av Sverige, Finland och Turkiet och som han menar "kom till genom turkisk utpressning".
I dokumentet försäkrar de båda nordiska länderna bland annat att de inte ska stödja PYD och YPG, samt att inget vapenembargo råder mellan dem och Turkiet. I utbyte lyfter Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar.
Vaga formuleringar
Enligt bedömare är formuleringarna i avtalet vaga – men skulle kunna innebära att vapenexporten till Turkiet återupptas.
Om så sker är Muslim övertygad om att vapnen kommer att användas i ett kommande krig i Syrien.
– De som hjälper Turkiet med vapen bryr sig inte om det utrotningskrig som just nu utkämpas mot kurder, där Turkiet använder Nato-vapen, säger han.
En överenskommelse från hösten 2021, där S lovar att fördjupa samarbetet med PYD, har varit i centrum för Sveriges Natoansökan. Men enligt Muslim har någon kontakt partierna emellan aldrig funnits.
– Det var ett ett avtal mellan Socialdemokraterna och Amineh Kakabaveh (partilös riksdagsledamot, reds anm) . Det har ingenting att göra med oss.
TT: Trots att PYD nämns i avtalet?
– Ja. Vi är ett parti i Syrien, och självklart har vi viss kontakt med andra partier världen över. Men huvudkontakten sker via Syriens demokratiska råd. Från PYD:s håll har vi ingen kontakt med den svenska regeringen, säger han.
Muslim reste tidigare regelbundet mellan europeiska länder och var i Sverige 2018. Då begärde Turkiet honom utlämnad, då de anklagar honom för att vara delaktig i planerandet av ett dödligt bombdåd i Ankara 2016. Muslim nekar till de anklagelserna.
Alla partier
Enligt Muslim innehåller rådet representanter från alla partier i regionen, och det är framför allt via dem som kontakter sker med omvärlden. I februari 2020 träffade till exempel utrikesminister Ann Linde (S) rådets ordförande Ilham Ahmed.
TT har sökt Syriens demokratiska råd för en kommentar om kontakten med Sveriges regering, men de har inte har återkommit.