SDF varnar för IS-dåd efter Turkiets attacker

Säkerheten i fångläger som al-Hol i Syrien har minskat efter Turkiets angrepp mot kurdiska områden, meddelar Mazloum Abdi, befälhavare för kurdiska styrkan SDF som kontrollerar lägret. Samtidigt varnar han för ökad aktivitet bland IS-celler i området.

Lägret al-Hol i nordöstra Syrien, där tiotusentals personer med koppling till bland annat IS hålls. Arkivbild från maj 2021.

Lägret al-Hol i nordöstra Syrien, där tiotusentals personer med koppling till bland annat IS hålls. Arkivbild från maj 2021.

Foto: Baderkhan Ahmad/AP/TT

Syrien2022-11-30 05:30

Fullständigt kaos bröt ut när över 100 IS-medlemmar stormade fängelset Gweiran i norra Syrien med självmordsbombare i lastbilar och tung beväpning i januari i år.

Strider mellan IS-medlemmarna och kurdiskledda SDF pågick i flera dagar, hundratals dödades och IS-medlemmarna uppgavs använda barn som mänskliga sköldar. Men till slut segrade SDF, som utgjort stor del av det internationella motståndet mot terrorgruppen IS i Syrien. IS-medlemmarna kapitulerade.

Om något sådant skulle ske i dag skulle SDF inte kunna prestera på samma sätt, säger alliansstyrkans befälhavare Mazloum Abdi under en digital pressträff.

Anledningen är Turkiets angrepp mot kurdiska områden i Syrien och Irak.

Fokuserar på självförsvar

Turkiet har sedan den 20 november attackerat hundratals mål, främst genom luftangrepp i vad landet kallar "Operation Svärdklo".

Enligt SDF skedde en av attackerna vid fånglägret al-Hol i Syrien, som SDF kontrollerar. Där sitter över 50 000 med misstänkta kopplingar till IS – bland dem flera svenskar – fångade.

– Vi kan inte tillhandahålla samma säkerhetsnivå där som vi gjort hittills, säger Abdi, som svar på TT:s fråga om vad som kommer att hända fånglägren.

– Våra styrkor måste fokusera på självförsvar, snarare än att skydda dessa inrättningar, säger befälhavaren.

Hotet mot de fängelserna och lägren, där många kvinnor som varit gifta med IS-soldater och deras barn hålls, finns dock fortfarande kvar. Den senaste tiden har man dessutom sett ökad aktivitet hos IS-celler och rapporter om att nya attacker planeras kring fängelser och läger där IS-medlemmar hålls, enligt Mazloum Abdi.

Stoppar insatser

Tidigare i veckan meddelade SDF, som utgjort en stor del av den internationella kampen mot IS, att alla insatser mot terrorgruppen pausas med anledning av Turkiets offensiv.

Beskeden om att de turkiska angreppen tvingar SDF att prioritera ned insatserna mot IS kan ses som ett försök att få USA och Ryssland att fördöma anfallen.

Fastän det finns ett genuint behov att prioritera fördelningen av de kurdiska styrkorna så "överdriver SDF ibland bristen på manskap för politiska syften", skriver till exempel Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i en rapport.

– För att vi ska kunna röra oss fritt och tillhandahålla samma skydd som hittills kring dessa fängelser och läger så behöver vi få stopp på de turkiska angreppen, säger Abdi.

Fakta: Syriens demokratiska styrkor

Syriens demokratiska styrkor, SDF, har utgjort en stor del av motståndet mot terrorrörelsen IS i Syrien. SDF domineras av den kurdiska YPG-milisen.

YPG (Folkets försvarsenheter) är den väpnade grenen av PYD (Demokratiska unionspartiet), som är det största politiska partiet bland kurder i Syrien.

Turkiet likställer YPG och PYD med Kurdistans arbetarparti PKK, som är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA efter att ha tagit till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet.


Fakta: Operation Svärdklo

Turkiets flygangrepp inleddes den 20 november, veckan efter ett bombattentat i Istanbul då sex människor dog. Turkiet har pekat ut kurdiska organisationer i Syrien som skyldiga till dådet och formellt beskrivs flygangreppen som en vedergällning.

Samtidigt sker angreppen i områden som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan flera gånger aviserat avsikter att ingripa militärt i.

De kurdiska organisationerna, däribland SDF, nekar till samtliga anklagelser om inblandning i bombattentatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!