Rekordstor kränkning vid Taiwan

Kina har kränkt luftrummet ovan Taiwan ännu en gång på kort tid, denna gång med ett rekordstort antal militärflygplan.

Kina har flugit in i Taiwans intresseområde flera gånger på några få dagar. Här följer Taiwans president Tsai Ing-wen ett flygplan i en övning den 15 september.

Kina har flugit in i Taiwans intresseområde flera gånger på några få dagar. Här följer Taiwans president Tsai Ing-wen ett flygplan i en övning den 15 september.

Foto: Taiwans presidentkansli via AP/TT

Taiwan2021-10-04 21:43

Totalt 56 plan – 36 stridsflygplan, tolv bombflygplan med kärnvapenkapacitet och ytterligare åtta plan flög in i Taiwans betecknade luftförsvarszon under måndagen. Det skedde nära Dongshaöarna (också kallade Östra sandöarna), sydväst om Taiwan.

Taiwanesiska stridsflygplan lyfte för att markera mot de kinesiska, meddelar Taiwan. Zonen är inte detsamma som taiwanesiskt luftrum, utan avser ett större område.

Under de senaste fyra dagarna har det skett en upptrappning av dessa flygningar, med start på Kinas nationaldag i fredags. Totalt har omkring 150 kinesiska militärplan frekventerat den taiwanesiska zonen under dessa dagar. Den största kränkningen dessförinnan var när 28 plan flög in i zonen i juni i år.

USA, som när goda relationer med Taiwan, uppmanar Kina att sluta provocera.

Kinas utrikesdepartement anser att det är USA som provocerar i området kring Sydkinesiska havet och slår tillbaka:

"Att verka för taiwanesisk självständighet är en återvändsgränd. Kina kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder och bestämt krossa taiwanesiska planer för självständighet", lyder ett uttalande.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om antalet plan.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwan har drygt 23 miljoner invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!