Taiwan bekrÀftar: USA-soldater pÄ plats

Taiwans president Tsai Ing-Wen sÀger till CNN att hon litar pÄ att USA kommer att försvara landet vid en eventuell militÀr attack frÄn Kina. Ett mindre antal amerikanska soldater befinner sig i Taiwan, bekrÀftar Tsai Ing-Wen.

Taiwans president Tsai Ing-Wen. Arkivbild.

Taiwans president Tsai Ing-Wen. Arkivbild.

Foto: TT

Taiwan2021-10-28 01:29

Det Àr för första gÄngen sedan 1979, dÄ Washington diplomatiskt erkÀnde Kina, som en ledare för Taiwan bekrÀftar att amerikansk trupp befinner sig i landet. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har tidigare bekrÀftat saken.

Presidenten lyfter Àven det "breda samarbetet med USA för att stÀrka landets försvarsförmÄga". Hon vill inte svara pÄ hur mÄnga de amerikanska soldaterna Àr till antalet, bara att de inte Àr "sÄ mÄnga som folk tror".

I förra veckan sade USA:s president Joe Biden att man var redo att försvara Taiwan – nĂ„got som Vita huset snabbt backade frĂ„n, dĂ„ strategin gĂ„r ut pĂ„ militĂ€rt stöd utan att uttryckligen lova att delta i ett eventuellt krig. Det bidrog till fortsatt tvetydighet kring frĂ„gan om USA kommer gĂ„ in militĂ€rt eller inte vid en eventuell kinesisk invasion av Taiwan.

Inom delar av EU ökar samtidigt stödet för Taiwan. Taiwans utrikesminister Joseph Wu besöker i veckan bĂ„de Tjeckien och Slovakien, pĂ„ inbjudan av lokala politiker. Även ett besök i Bryssel finns i planerna. En talesperson för EU sĂ€ger till tidningen Politico att besöket Ă€r "opolitiskt".

Kina har kritiserat Wus Europabesök.

Kina anser att Taiwan Àr en del av landets territorium och har sagt att man i nÄgot skede kommer att ta kontroll över ön, med vÄld om sÄ krÀvs. Kina genomför regelbundet militÀra styrkeövningar i havet utanför och luftrummet nÀra Taiwan. SpÀnningarna har ökat pÄ grund av att president Tsai Ing-Wen inte anser Taiwan vara en del av ett "enat Kina".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!