Runt 100 döda i drabbning vid guldgruvor

Omkring 100 människor dödades i drabbningar mellan guldgrävare i norra Tchad förra veckan. Det finns uppgifter om att det egentligen är många fler – och anklagelser som riktas mot tchadiska soldater.

Tchad2022-05-30 13:46

Våldet uppstod ur en "vardaglig dispyt som spårade ur", enligt Tchads försvarsminister Daoud Yaya Brahim, som tillägger att minst 40 människor skadades.

Drabbningarna ägde rum i mitten av förra veckan, i gränsområdet Kouri Bougoudi i norra Tchad.

Dödssiffran stiger rejält sedan regeringens kommunikationsminister förra veckan sade att det handlade om "minst en eller två döda". Redan då florerade uppgifter om att det kunde vara så många som 200, vilket denne avfärdade som "fantasier".

Ordföranden för en stor människorättsorganisation i Tchad säger att regeringen skickade soldater till området för att stoppa våldet, varpå dessa började skjuta mot människor där.

– Enligt våra uppgifter är det minst 200 döda, säger Mahamat Nour Ibedou.

Kommunikationsministern uppgav förra veckan att det var människor från folkgruppen Tama, som härstammar från östra Tchad, som drabbade samman med arabiska grupper som kommit över gränsen från Libyen.

I Kouri Bougoudi finns mängder av guldgruvor som ofta drivs på illegalt vis, inte sällan av guldgrävare som kommer dit från Tchads grannländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!