Barn grips i protester – kritik mot Thailand

Myndigheterna i Thailand har slagit ner hårt mot barn som deltagit i fredliga protester de senaste åren, visar en rapport som människorättsorganisationen Amnesty gjort.

Många barn och ungdomar deltog i fredliga protester i Thailand. Arkivbild.

Många barn och ungdomar deltog i fredliga protester i Thailand. Arkivbild.

Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Thailand2023-02-08 07:00

De protester som hållits i Thailand de senaste åren har skiljt sig från tidigare regimkritiska protester. Sedan 2020 har barn i högstadie- och gymnasieåldern varit med, och i vissa fall drivande, i de fredliga protester som gjorts för att få till bland annat utbildningsreformer.

Enligt Amnesty har nästan 300 av dessa barn och ungdomar åtalats för brott, och vissa riskerar fängelsestraff för att ha förolämpat monarkin.

"Barn med hela sina liv framför sig står nu inför allvarliga konsekvenser för att de deltog i fredliga protester", säger Chanatip Tatiyakaroonwong på Amnesty i Thailand.

I rapporten har 30 barn intervjuats och många vittnar om våld i samband med gripanden, förföljelse och skrämseltaktik från myndigheterna.

Amnesty kräver nu att thailändska myndigheter lägger ner åtalen mot barnen, stoppar förföljelse och skrämseltaktik samt ändrar de lagar som inte når den internationella standarden för mänskliga rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!