Ny omröstning om ledare i Thailand

Valsegraren i Thailand stoppas från makten av den militärtrogna senaten. Pita Limjaroenrat ser ut att få en ny möjlighet nästa vecka, men inte mycket tyder på att resultatet blir ett annat.

Pita Limjaroenrat, ledare för segrande partiet Kao Klai.

Pita Limjaroenrat, ledare för segrande partiet Kao Klai.

Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Thailand2023-07-14 07:53

Den thailändska nationalförsamlingen bekräftar att dess två kammare ska rösta om en premiärminister igen på onsdag nästa vecka.

På torsdagen röstade representanthuset och senaten om huruvida den demokratiförespråkande valsegraren Pita Limjaroenrat skulle få bli regeringschef. Han fick många fler ja- än nej-röster, men inte tillräckligt många då de av militären tillsatta senatorerna satte sig på tvären.

Endast 13 av de 250 senatorerna röstade för oppositionsledaren. Han fick totalt 324 röster och en premiärminister behöver minst 375. Men han ger inte upp, slog han fast efter torsdagens sammanträde.

"Vore väldigt sorgligt"

Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger i valet i maj. Han hade gått ihop i en koalition tillsammans med sju andra partier för att göra samlat motstånd mot det militära etablissemang som har haft och reglerat makten i Thailand sedan militärkuppen 2014.

– Det vore väldigt sorgligt för Thailand om den konservativa armé- och monarkistödjande eliten vid makten lyckas använda demokratins institutioner för att spärra valets vinnare från regeringsmakten, sade Eva Hansson, verksam vid bland annat Centrum för globala Asienstudier vid Stockholms universitet, till TT när resultatet i torsdagens votering stod klart.

Militären har utformat systemet med den militärtrogna senaten just av denna anledning, enligt statsvetaren Thitinan Pongsudhirak vid Chulalongkorn-universitetet i Bangkok.

– Det är ett sätt för makten och regimen att stanna vid makten på lång sikt och förhindra en demokratiförespråkande regering som kan sätta sig emot dem, säger han till AFP.

Sena anklagelser

Dagen innan omröstningen lades det fram brottsanklagelser mot Pita Limjaroenrat i två fall, som hans parti avfärdar som rent maktmissbruk. Anklagelserna skulle kunna leda till att han stängs av från politiken.

Det återstår att se om oppositionsledaren kommer att ställa upp igen på onsdag och vilka han i så fall kommer att möta – ännu har inga andra motkandidater till premiärministerposten nominerats.

Möjligen vill samarbetspartiet Pheu Thai, som blev näst störst i valet, gå fram med en kandidat.

– Vi behöver diskutera igenom det först, säger vice talmannen Pichet Chuamuangphan, som också representerar Pheu Thai, till AFP.

– För närvarande inhämtas synpunkter och respons från folket.

Fakta: Två tydliga block

Valet den 14 maj hölls sedan den dåvarande premiärministern Prayut Chan-o-cha hade upplöst parlamentet i mars. Valet är det andra som har hållits i landet sedan han kom till makten via en militärkupp 2014.

I valet valdes 500 ledamöterna i Thailands representanthus – nationalförsamlingens folkvalda underhus. Ledamöter väljs framför allt i enmansvalkretsar och en mindre del via partilistor.

.

Åtta partier från den demokratiska oppositionen bildar en majoritet med 312 samlade mandat.

Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) och Pheu Thai (ungefär För thailändare) blev de två största partierna i valet och bildar tillsammans, även utan de mindre samarbetspartierna, en majoritet med god marginal.

.

Tio partier som stagar upp den militära maktapparaten bildar en minoritet med 188 samlade mandat.

Flera av dessa partier har många mandat trots låga andelar av folkets samlade röster, genom segrar i specifika valkretsar. Partiet Bhumjaithai (ungefär Thailändsk stolthet) har flest med 71 stycken. Prayut Chan-o-chas parti Ruam Thai Sang Chart (ungefär Enad thailändsk nation) blev tredje störst med 40.

.

I senaten sitter 250 senatorer som tillsätts av den thailändska militären på femåriga mandat.

En premiärminister tillsätts av nationalförsamlingens bägge kamrar – det vill säga totalt 750 ledamöter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!