Thailands premiärminister vill fortsätta

Thailands premiärminister, den tidigare kuppmakaren Prayut Chan-O-Cha, kommer att ställa upp i nästa val.

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha siktar på att få sitta kvar. Arkivbild.

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha siktar på att få sitta kvar. Arkivbild.

Foto: Jack Taylor/AP/TT

Thailand2022-12-23 10:07

Chan-O-Cha ledde en kupp 2014 där den thailändska militären tog makten i landet. Till en början ledde han en militärjunta och senare ett slags övergångsregering. Medan grundlag och lagar skrevs om för att ge Chan-O-Cha större makt valdes han till premiärminister. De som valde honom var en parlamentarisk församling som till största delen utgjordes av icke-valda militärer.

Denna gång kommer han att ställa upp för ett nybildat parti i stället för det regeringsledande Palang Pracharath-partiet. Hans tidigare parti går i stället fram med den biträdande premiärministern Prawit Wongsuwan som sin toppkandidat i det kommande valet.

En premiärminister får bara sitta på posten i åtta år. I somras avgjorde Thailands högsta domstol att Prayut Chan-O-Chas tid på posten ska räknas från och med en grundlagsändring som genomfördes 2017 och inte från hans maktövertagande 2014.

Nästa val ska hållas under första halvåret 2023 och vid seger får Chan-O-Cha enligt nuvarande regler bara sitta kvar till 2025.

Oppositionspartiet Pheu Thai är just nu det mest populära partiet, enligt opinionsmätningarna. Systemet är dock i hög grad riggat för militärens politiska grenar efter de senaste årens ändringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!