Thailändska rojalister protesterar mot Amnesty

En protestlista med 1,2 miljoner underskrifter kommer att överlämnas till Thailands regering. Undertecknarna är rojalistiska aktivister som kräver att Amnesty Internationals avdelning i Thailand stängs ned.

Thailands kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida vid en ceremoni för att högtidlighålla årsdagen av kung Bhumibols död. Arkivbild.

Thailands kung Maha Vajiralongkorn och drottning Suthida vid en ceremoni för att högtidlighålla årsdagen av kung Bhumibols död. Arkivbild.

Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT

Thailand2022-02-15 13:29

Aktivisterna anser att Amnesty är ett hot mot freden och säkerheten i landet.

Kampanjen startade sedan Amnesty kritiserat en dom mot tre aktivister som krävt en reform av monarkin. Enligt författningsdomstolen gjorde de sig skyldiga till uppvigling genom att försöka omkullkasta statsskicket.

Thailand har redan en sträng förtalslag som ger upp till 15 års fängelse för att förolämpa kungen eller hans närmaste familj. Minst 170 personer, varav 14 minderåriga, har åtalats enligt förtalslagen sedan november 2020, enligt Thai Lawyers for Humans Rights.

Amnesty skriver i ett uttalande att man erkänner regeringens skyldighet att upprätthålla ordning och säkerhet i landet, men tillägger att det måste ske på ett sätt som respekterar mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och mötesfrihet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!