Tre gånger om den senaste tiden har Tjeckiens utrikesdepartement drabbats av sorgebud i förtid.
I mars avled 50-åriga Monika Studená, biträdande ambassadör i Israel.
I februari dog 46-årige Jakob Dürr, ambassadör i Polen och tidigare i EU.
I november gick 55-åriga Katerina Fialková, ambassadör i Schweiz, bort.
Orolig minister
Alla händelserna beskrivs som naturliga, inga oegentligheter misstänks. Utrikesminister Jan Lipavský har ändå reagerat och manar sina anställda att inte glömma bort sina "hälsomässiga begränsningar".
"Ett jobb som diplomat medför arbete i extremt svåra förhållanden och ofta borta från familjen. Diplomater utsätts inte bara för hårt tryck professionellt och personligt men alltför ofta också för svåra klimatförhållanden", skriver Lipavský i ett brev till de anställda, enligt nyhetssajten Politico Europe.
Ordförandeland
Bland annat övervägs ytterligare psykologhjälp till både utsända och deras familjer.
På Tjeckiens EU-representation i Bryssel var den tunga arbetsbördan något man funderade mycket över inför landets halvår som ordförandeland i EU:s ministerråd i höstas.
– Under ordförandeskapet, när det var möjligt, skulle åtminstone en dag i veckan vara helt ledig, säger tjeckiska EU-ambassadören Edita Hrdá till Politico Europe.
Även Sverige – som tog över som ordförandeland efter just Tjeckien från den 1 januari – har lagt stort fokus på att inte personalen ska arbeta för mycket.
Lediga chefer
– På alla gruppmöten ska cheferna visa öppenhet och ta upp det här ämnet och därigenom hålla frågan om arbetsbelastning levande hela tiden, berättar Åsa Zinfandel, kanslichef på den svenska EU-representationen i Bryssel.
Personalen har utökats rejält under ordförandeskapet, särskild utbildning har getts och de anställda uppmuntras att ta ut ledighet när det går. Det gäller inte minst personerna högst upp.
– En chef måste visa att jag kan vara ledig, det signalerar mycket, säger Zinfandel till TT.