Tongas nya internet snart i gång

Elon Musks företag Space X har donerat terminaler till Tonga, så att internet ska kunna komma i gång nästa vecka. Det meddelar det vulkandrabbade örikets premiärminister.

En hjälpsändning från Australien fotograferad i Nuku'alofa, Tonga, den 27 januari.

En hjälpsändning från Australien fotograferad i Nuku'alofa, Tonga, den 27 januari.

Foto: Christopher Szumlanski/Australiens försvarsmakt/AP/TT

Tonga2022-02-19 08:24

Tonga har varit i stort sett avskuret från omvärlden sedan ett jättelikt vulkanutbrott i mitten av januari. Bredbandskabeln som går på havets botten förstördes av vulkanen, och reparationerna är mycket komplicerade.

Space X håller på att bygga ett globalt satellitbaserat bredbandssystem. Företaget har skänkt 50 satellitterminaler som innebär att öarna ska kunna få bättre uppkoppling.

– Vi tittar nu på hur de kan användas på bästa sätt, sade premiärminister Siaosi Sovaleni på fredagen.

Enligt Sovaleni är personal från Space X nu på plats för att installera utrustningen. Arbetet beräknas vara klart nästa vecka.

Ungefär samtidigt hoppas man också ha lagat den stora bredbandskabeln – men bara tillfälligt, så det är osäkert hur bra det kommer att fungera. Den förstörda delen är 80 kilometer lång.

Vulkanutbrottet var så kraftigt att det hördes över hela Stilla havet. Men det skedde på havets botten, vilket bidrog till att den omedelbara katastrofen blev mindre än befarat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!