Fångutväxling mellan Jemens stridande parter

De stridande parterna i Jemen har inlett den utväxling av nära 1 100 fångar som de enades om under förhandlingar i Schweiz förra månaden.

Martin Griffiths är FN:s sändebud för Jemen. Arkivbild.

Martin Griffiths är FN:s sändebud för Jemen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Transporter2020-10-15 12:55

Ett flygplan med fångar som hållits av Huthirebellerna har lämnat huvudstaden Sanaa på väg mot Saudiarabien. Samtidigt har ett flygplan med rebeller som tagits av motsidan lyft för att flyga till Sanaa från ett område i Jemen kontrollerat av den internationellt erkända regeringen.

Ytterligare flygplan med fångar ska följa under torsdagen.

Utväxlingen sker under överinseende av Internationella rödakorskommittén (ICRC).

De Iranstödda rebellerna slåss sedan 2014–2015 i kriget mot regeringssidan, som stöds av en saudiskledd militärkoalition.

Enligt avtalet ska totalt 1 081 fångar utväxlas, varav 15 saudiska och fyra sudanesiska medborgare. Totalt 681 rebeller ska också återfå friheten.

– Dagens frisläppandeoperation, ledd av ICRC, är ytterligare ett tecken på att fredlig dialog kan ge resultat, säger FN-sändebudet Martin Griffiths.

Redan på onsdagen släpptes två amerikaner som varit gisslan av rebellerna, liksom ungefär 240 rebeller som hållits i Oman.

Utväxlingen är den största sedan kriget i landet började.

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns spets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av soldater. Men genomförandet av Stockholmsöverenskommelsens löften har gått mycket trögt.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!