I och med de nya reglerna slås fast att svenska löner och avtal ska gälla på inrikestrafik i Sverige.
– Det har gått strålande. Nu är överenskommelsen på plats så nu kan vi få ordning och reda på våra vägar och få slut på de skitföretag som brett ut sig i Sverige och övriga Europa, säger svenske EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S) sedan resultaten av alla webbhållna omröstningar i onsdags blivit klara.
En av de som förhandlat fram de nya reglerna är infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Han berättar om ett ministermöte i december, då det tog till långt in på natten innan man lyckades få fram ett förslag som de östeuropeiska länderna kunde godta. Reglerna som nu röstas igenom bygger på den uppgörelsen.
– Det här är en svensk seger, och innebär schyssta konkurrensvillkor för näringen och för de som kör, säger Eneroth.
Övervakning via gps
Men risken finns för att de nya reglerna blir tandlösa, enligt Transportarbetareförbundets förbundsordförande Tommy Wreeth.
– Det är jättebra regler. Men utmaningen för oss i Sverige är att ta fram ett kontrollsystem. Man kan komma med massa bra regelverk, men vad spelar det för roll om man inte kontrollerar att de efterlevs?
Han beskriver ändå reglernas utformning som ett stort steg framåt för åkerinäringen.
– Man tar bort möjligheten till osund konkurrens. Det är positivt för våra medlemmar och hela näringen men måste kombineras med en kontrollapparat värd namnet, säger Tommy Wreeth.
Osund konkurrens
Organisationen Sveriges åkeriföretag är inne på samma spår.
– Vi ser väldigt positivt på att man har kunnat besluta om regler som kommer hjälpa åkerinäringen och förare till att få mer rättvisa villkor. Mycket av det här handlar om att åkerier från vissa länder har konkurrerat på marknaden genom låga löner, säger John Woxström, juridiskt sakkunnig på Sveriges åkeriföretag.
Enligt Woxström följer även utökade kontrollmedel så att man kan följa trafiken med i paketet.
– Bland annat ska gränspassage registreras automatiskt, vilket bättre följer upp om förarna har fått rätt lön i rätt land.
Utredning på gång
Enligt den ansvariga ministern är fler kontroller en grundförutsättning för att det nya systemet ska fungera.
– Beslutet ger Sverige en bättre legal grund för att kunna kontrollera fordon. Jag vill se en yrkestrafikinspektion och kraftigt förstärkta kontroller, säger Tomas Eneroth, och betonar att regeringen gett öronmärkta bidrag till polisen om 100 miljoner kronor för utökade inspektioner av yrkestrafiken.
En utredning om utökade kontroller av yrkestrafiken, och hur organisation för att sköta det ska se ut, har tillsatts och ska lämna sitt betänkande mot slutet av året eller i början på nästa år.
De nya EU-reglerna kommer att fullt ut träda i kraft om cirka 1,5 år.