Polis fortsätter sökande efter Ryanairhot

En 51-årig brittisk medborgare har gripits misstänkt för att ha bombhotat ett flygplan från Ryanair på väg till Oslo. Planet kom från London och hotet togs emot medan planet befann sig i luften. Polisen söker efter andra möjliga gärningsmän bland passagerarna.

Ett Ryanair-flyg på Gardermoens flygplats. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Ett Ryanair-flyg på Gardermoens flygplats. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Arkivbild.

Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/TT

Transporter2020-07-17 12:45

Den norska polisen grep strax efter 13.30 på fredagen en 51-årig brittisk medborgare som misstänks ligga bakom bombhotet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Tidningen VG uppger att bombhotet stod skrivet på en lapp som besättningen hittade ombord på flyget.

Sent på fredagen meddelade polisen att man inte är helt säker på att rätt person gripits. Sökandet efter fler möjliga gärningsmän fortsätter, orsaken till det fortsatta sökandet är vittnesmål från personal och passagerare, rapporterar NTB.

– En möjlig gärningsman kan finnas bland passagerarna, polisen är inte säker på att vi har gripit rätt person, säger Nicolas Amilien Simon på Øst polisdistrikt.

Det är inte första gången flygbolaget mottagit den typen av hot. Så sent som i förra veckan bombhotades ett plan på väg från Krakow till Dublin. Då upptäcktes en lapp där det stod att det fanns en bomb ombord inne på en av flygplanstoaletterna.

Den norska polisen misstänker att det finns skäl att tro att de två händelserna kan hänga ihop.

– Det är naturligt att se de här två händelserna i ett sammanhang, och det blir en av de frågor som förundersökningen ska försöka besvara, säger förundersökningsledaren Olav Unnestad till NTB.

Efter att hotet mottogs eskorterades planet av danska stridsflygplan av typen F-16. Det landade sedan på Gardermoen, där det sedan pågick en polisinsats. Fram till 14-tiden rådde förhöjt beredskapsläge på flygplatsen. Efter någon timme kunde alla passagerare lämna platsen och bombtekniker har undersökt planet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!