En halv miljon vaccinerade på en dag i Tunisien

Fler än 550 000 personer vaccinerade sig i Tunisien på söndagen. Köerna ringlade långa när myndigheterna erbjöd drop in-vaccinering till alla över 40 år på 300 platser runt om i landet.

Köer för att få vaccin vid en skola utanför Tunis på söndagen.

Köer för att få vaccin vid en skola utanför Tunis på söndagen.

Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Tunisen2021-08-08 22:56

Man var dock en bit från målet med vaccinationsdagen, där förhoppningen var att dela ut en miljon doser.

Tunisien har fått ta emot över sex miljoner doser från väst- och arabländer för att bekämpa coronapandemin. Lika många doser är på väg, sade president Kaïs Saied i torsdags.

I slutet av juli avsatte Saied landets regering och stängde parlamentet i en månad, bland annat med motiveringen att parlamentet inte klarat av att hantera coronakrisen. Målet är nu att hälften av landets tolv miljoner invånare ska ha fått den första sprutan i mitten av oktober.

Tunisien är hårt drabbat av pandemin, med de högsta officiella dödstalen i Afrika och arabvärlden. Intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar är överfyllda, och läkare har varslat om att de är utmattade och att man har brist på syrgas.

Världshälsoorganisationen WHO sade nyligen att landet kan ha nått toppen i den senaste vågen, men att man måste få upp farten i vaccineringarna.

På söndagen registrerades 2 546 nya fall. Totalt har landet rapporterat drygt 610 000 fall och närmare 21 000 döda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!