Över 200 döda migranter utefter Tunisiens kust

Kustbevakningen i Tunisien har återfunnit 210 kroppar som flutit i land under de senaste två veckorna. Dödsoffren tros vara migranter som inlett en resa över Medelhavet för att ta sig till Europa.

Migranter som stoppas av Tunisiens maritima myndigheter utanför Sfax. Arkivbild.

Migranter som stoppas av Tunisiens maritima myndigheter utanför Sfax. Arkivbild.

Foto: STR/AP/TT

Tunisien2023-04-29 16:36

Dödsoffren kommer troligen från länder söder om Sahara, enligt tunisiska myndigheter. Obduktioner av de döda är ännu inte avslutade.

70 av dem som hittades döda återfanns på stränder utanför staden Sfax, samt vid öarna Kerkennah och Mahdia. De tre platserna är ofta utgångspunkt för båtar som genomför resan på Medelhavet med främst Italien som mål, enligt åklagare Faouzi Masmoudi som är ansvarig för migrantfrågor i Tunisien.

Bårhus i området är överfyllda och myndigheter försöker påskynda identifieringsprocesserna för att kunna lämna besked till anhöriga och för begravning.

Beskedet från Tunisien kom efter det att EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson varit i Tunis för möten med landets utrikes-, inrikes- och migrationsministrar. I ett gemensamt uttalande i torsdags sades det att man ska underlätta för Tunisien att skapa förutsättningar för att migranter frivilligt ska återvända till sina hemländer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!