Den svåra ekonomiska och sociala situationen i Tunisien ledde tidigare i somras till stora protester mot regeringen, vilket fick presidenten att för en månad sedan stänga parlamentet tillfälligt och avsätta premiärminister Hichem Mechichi. Ett antal höga tjänstemän fick också gå.
Den tunisiska befolkningen har sedan dess väntat förgäves på att presidenten ska utse en ny premiärminister. Länder i väst har dessutom krävt att Saied ska staka ut en färdplan för hur landet ska komma ur den politiska krisen – men någon sådan har heller inte presenterats.
Utlovar tal snart
När en månad nu har gått meddelar Kaïs Saied i ett uttalande att han genom ett dekret förlänger stängningen av parlamentet "tills vidare". Även upphävandet av parlamentsledamöternas åtalsimmunitet förlängs på obestämd tid.
Presidenten säger också att han kommer att hålla ett tal till det tunisiska folket inom de närmsta dagarna.
Sedan parlamentet stängdes har flera tidigare ministrar placerats i husarrest och myndigheterna anklagas för att hindra såväl politiker som affärsmän från att resa.
Nödvändigt – eller kupp?
Kritiker i och utanför parlamentet har jämställt presidentens agerande med en kupp och oro har väckts för den demokratiska utvecklingen i Tunisien. Saied själv säger att åtgärderna är nödvändiga för att rädda landet undan kollaps och åberopar grundlagens artikel 80, som under "extraordinära omständigheter" ger presidenten verkställande maktbefogenheter.
Saied vann en överlägsen seger i presidentvalet 2019 med löften om att arbeta mot korruptionen i landet.