Anhängare till den avsatte premiärministern drabbade samman med demonstranter från motståndarlägret som ställer sig bakom avsättningen. Stenar och flaskor flög genom luften, uppger en AFP-fotograf på plats. Flera demonstranter skadades, rapporterar Reuters.
Premiärminister Hichem Mechichi tillträdde för mindre än ett år sedan, utsedd av president Kaïs Saied själv som ett led i att försöka skapa stabilitet i ett kaotiskt politiskt landskap efter de president- och parlamentsval som hölls 2019.
Men de har aldrig kunnat dra jämnt, och nu har Saied alltså sparkat Mechichi. Beskedet kom i ett tv-sänt uttalande på söndagskvällen. Saied specificerade senare att han visserligen inte har makt att upplösa parlamentet, men att han kan beordra en paus i dess arbete i en månad.
Utegångsförbud i städerna
Under måndagseftermiddagen kom även beskedet att försvarsminister Brahim Bartagi och tillförordnade justitieministern Hasna Ben Slimane tvingats bort från sina poster.
Därefter utlyste Saied nattliga utegångsförbud i städerna, samt förbud för fler än tre personer att samlas på allmänna platser och torg.
Förutom akuta ärenden, till exempel att uppsöka vård eller införskaffa förnödenheter, får befolkningen inte längre röra sig mellan olika städer i Tunisien oavsett tid på dygnet.
– Ge er inte ut på gatorna. Det farligaste en nation kan ställas inför är en invärtes explosion, säger Saied i ett videouttalande, där han uppmanar till lugn och förnekar anklagelserna om att han genomför en kupp.
Stormade tv-hus
Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären, som enligt Reuters verkar ställa sig bakom presidentens manöver, även har omringat det statliga tv-komplexet.
al-Jazira uppger även att polis stormat mediebolagets redaktion i Tunis, och kört ut hela personalen.
Enligt president Saied kommer en ny premiärminister att utses. Ennahda, partiet som lett en styrande koalition i parlamentet, anser att det handlar om en kupp. "Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen", skriver partiet på sociala medier.
– Vi anser att parlamentet fortfarande fungerar och Ennahdas anhängare och det tunisiska folket kommer att försvara revolutionen, förklarar parlamentets talman och Ennahdas ledare, Rached Ghannouchi, i telefon till Reuters.
Ignorerar presidenten
Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det mest framgångsrika partiet.
I en video under natten till måndagen uppmanade Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. Han säger också att parlamentet kommer att ignorera presidenten och fortsätta att sammanträda.
Två andra partiledare, Moncef Marzouki från al-Harak/al-Irada och Mohamed Samy från al-Karama, instämmer i kritiken.
Marzouki, som var Tunisiens första folkligt valda president efter revolutionen kallar Saieds agerande för en "uppenbar kupp".
– Jag ber det tunisiska folket att vara uppmärksamt på det faktum att de tror sig se det här som början på en lösning. Det här är början på en ännu värre situation, säger Marzouki, före detta president, i ett videouttalande.
Omvärlden reagerar
Eskaleringen av den politiska oron har väckt flera reaktioner från omvärlden. "Alla dispyter bör lösas genom dialog", skriver FN som via en talesperson till generalsekreterare António Guterres ber alla parter bevara lugnet och undvika våld.
Frankrike uppmanar regeringen att återvända till ett "fungerande normalläge", likaså Vita huset i USA som manar till respekt för de "demokratiska principerna".
Även Arabförbundet säger till på skarpen. Under måndagseftermiddagen talade utrikesminister Othman Jerandi med förbundet, som strax efter samtalet släppte ett uttalande som kräver att landet skyndsamt ska få rätsida på turbulensen som råder.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel partitillhörighet för Moncef Marzouki.