Botox vid fetmaingrepp tros ha orsakat sjukdom

Totalt kan 67 fall av botulism, en ovanlig och i värsta fall dödlig sjukdom, av allt att döma kopplas till medicinska ingrepp mot fetma vid två sjukhus i Turkiet, uppger den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Nära 70 fall av botulism har registrerats. Arkivbild.

Nära 70 fall av botulism har registrerats. Arkivbild.

Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Turkiet2023-03-15 04:56

De flesta av de insjuknade är hemmahörande i Turkiet, men några av dem återfinns i Schweiz, Tyskland och Österrike. De ska samtliga ha genomgått ingrepp för att minska i vikt mellan den 22 februari och den 1 mars, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Ämnet Botulinum toxin, som också kallas botox, har injicerats i magsäcken på patienterna. De flesta av ingreppen har utförts vid ett sjukhus i Istanbul, men några har gjorts i Izmir. Flera av de insjuknade har behövt vårdas på sjukhus och några av dem på intensivvårdsavdelningar.

ECDC avråder nu från att genomgå den här typen av behandling i Turkiet eftersom man bedömer att det finns en förhöjd risk att smittas med botulism.

Efter det att turkiska myndigheter utrett händelserna har det framkommit att de läkemedel som använts inte varit godkända för behandlingen och berörda sjukhusavdelningar har stängts.

Botulism orsakas av ett bakteriegift och smittar inte mellan människor. Giftet kan bland annat orsaka förlamning i andningsmuskulaturen. Man kan ge ett motgift men det är framför allt viktigt att behandla symptomen, bland annat med respirator.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!