Vad gäller valet?
De drygt 60 miljoner röstberättigade ska välja president och de 600 parlamentsledamöterna för de kommande fem åren. I presidentvalet ställer tre kandidater upp. Sittande Recep Tayyip Erdogan, oppositionsledaren Kemal Kiliçdaroglu från partiet CHP samt Sinan Ogan, som tidigare tillhörde det starkt nationalistiska MHP. I torsdags drog Muharrem Ince – tidigare CHP-politiker som startat sitt eget parti – tillbaka sin kandidatur, vilket tros gynna Kiliçdaroglu. Ince står dock kvar på valsedlarna, som hunnit tryckas.
.
Hur ser opinionsläget ut?
I presidentvalet kommer Erdogan eller Kiliçdaroglu att vinna. Utmanaren Kiliçdaroglu har medvind och leder med några få procentenheter. För att vinna krävs dock över 50 procent av rösterna och om ingen kandidat når den gränsen blir det en andra omgång den 28 maj.
För parlamentet ser oppositionen, Nationella alliansen, ut att ha ett litet försprång, men det bygger på att samtliga medlemmar når upp till de sju procent som krävs för att komma över spärren. Alliansen består av sex partier, som kan få det svårt att hålla ihop, trots löften om en enad front. Erdogans parti AKP styr med stödpartierna i det som kallas Folkets allians. Där ingår även extremhögerpartiet MHP samt de islamistiska partierna BBP och YRP.
.
Hur påverkar valet Sveriges Natoansökan?
Båda sidor lär godkänna Sverige, enligt experter. Troligast går det snabbare om oppositionen vinner. Kiliçdaroglu har lovat Sverige inträde, men kan tvingas vänta en tid. Hans löfte hänger även samman med att Nationella alliansen vinner majoritet i parlamentet.
.
Vilka är de viktigaste valfrågorna?
Ekonomin är den allra största frågan som dominerar allt. Landet har hög inflation och valutan, den turkiska liran, faller. Ekonomin hålls krampaktigt ihop av låga räntor, vilket på sikt kan förvärra läget. Andra stora frågor är flyktingsituationen, eftermälet till jordbävningen i februari, korruption, yttrandefrihet och religiöst inflytande på politiken och i vardagslivet.
De allra flesta frågorna går att kondensera till Recep Tayyip Erdogan själv. Valet kan ses som en folkomröstning om presidenten som styrt Turkiet i över 20 år – först som premiärminister, sedan som president. Erdogan avskaffade premiärministerposten när han blev president 2014, en roll som fick kraftigt ökade befogenheter när Erdogan tog över posten.
.
När väntas ett resultat?
Vallokalerna stänger klockan 16 svensk tid (17 lokal tid). Ett preliminärt resultat lär komma sent på söndagen. Vissa medier spår att det kan vara klart så tidigt som 20 svensk tid, andra varnar för att det kan ta längre tid.