– Vi tar ännu ett steg mot att etablera en 30-kilometers säkerhetszon längs vår södra gräns, säger presidenten.
Enligt Erdogan är planen att "städa upp" städerna Tal Rifaat and Manbij i norra Syrien, för att sedan "steg för steg" avancera in i andra regioner.
Uttalandet kommer efter att Erdogan vid upprepade tillfällen den senaste tiden hotat med en offensiv mot den terrorstämplade kurdiska gerillaorganisationen PKK. En insats kommer också att rikta sig mot YPG, som Turkiet likställer med PKK.
– Vi får se vem som stödjer Turkiets legitima säkerhetsinsatser och vem som motsätter sig dem, säger Erdogan.
Erdogans uttalande föranledde genast en reaktion från USA. Landets utrikesminister Antony Blinken varnar Turkiet att en offensiv i Syrien skulle utsätta hela regionen för risk.
– Den stora oron som vi har inför varje ny offensiv är att en sådan skulle undergräva den regionala stabiliteten och då ge fientliga aktörer möjlighet att utnyttja denna instabilitet, säger han på en presskonferens i Washington DC.
Terrorrörelsen IS
Kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) säger att man väntat sig ett anfall ett tag.
SDF varnar för att en sådan turkisk militärinsats riskerar att underminera kampen mot terrorrörelsen IS i nordöstra Syrien.
– Vid en eventuell attack kommer vi att sätta kriget mot Islamiska staten på paus, för att sätta in militära åtgärder mot den turkiska invasionen, säger Farhad Shami, talesperson för SDF, till AFP.
USA varnade även i förra veckan för en militär insats i regionen. Och president Erdogan sade så sent som i helgen att en offensiv i norra Syrien kan komma att iscensättas även utan amerikanskt godkännande.
Ryssland och Turkiet slöt en uppgörelse 2019 om att ländernas militär skulle kontrollera ett område invid gränsen och tre mil in i Syrien.
– Dess skapelse är absolut nödvändig, säger Erdogan.
Vill se konkreta förslag
Erdogans tal om en militärinsats i Syrien sker samtidigt som Turkiet motsätter sig Finland och Sveriges ansökan om medlemskap i Nato med hänvisning till en slapp hållning gentemot kurdiska militanta grupper.
Sverige och Finland, liksom övriga EU, betraktar redan PKK som en terroristorganisation, men från turkiskt håll anser man att mer borde göras.
På onsdagen säger Erdogan att han saknar konkreta förslag från svenskt och finländskt håll och att han förväntar sig "uppriktiga" utspel, rapporterar Sky News.
Enligt Erdogan är Turkiets invändningar inte "opportunism", utan en fråga om nationell säkerhet.