Turkiets president Erdogan skärper tonen mot landets medier. I landets officiella organ Resmi Gazete, där bland annat lagar offentliggörs, meddelar han att rättsliga åtgärder väntar de mediebolag publicerar innehåll "som inte stämmer överens med nationella och moraliska värderingar".
Åtgärder kommer att vidtas mot de produktioner som negativt påverkar familjen, barn och unga, turkiska lagar och konstitutionen, meddelar presidenten i en brett hållen varning. Detta beslut gäller även "budskap som förmedlas via symboler", citerar nyhetsbyrån AP.
Presidentens markering riktas därmed speciellt mot tv-bolag och inbegriper deras utsändningar av utländskt material.
Bötfälla eller släcka ned
Redan tidigare har Turkiets sändningsmyndighet, Högsta rådet för radio och tv, vittomspännande möjligheter att utdela böter, eller släcka sändningar. Detta har använts mot bolag som sänt regimkritiskt innehåll, men även mot sändningar som visat erotiskt innehåll eller behandlat hbtq-frågor.
Utspelet anses vara en del i den turkiska regeringens och Erdogans försök att tysta oliktänkande, enligt oppositionella grupper i landet.
Ilhan Tasci, som representerar ett oppositionsparti i sändningsmyndigheten, förkastar presidentens beslut och ser det som censur. Han konstaterar att kraven bryter mot Turkiets grundlag som ska skydda pressfriheten.
Journalister fängslas
Journalisten Faruk Bildirici, som också verkar som medieombudsman enligt AFP, skriver på Twitter att Erdogan därmed utlyser "undantagstillstånd gentemot medier".
Reportrar utan gränser placerar Turkiet på 153:e plats av 180 listade länder. Ett 30-tal journalister sitter för närvarande fängslade, enligt Turkiets journalistfackförbund.
I ytterligare en markering av sin makt har Erdogan valt att avskeda chefen för den turkiska nationella statistikbyrån. En anledning, skriver AFP, är att chefen Sait Erdal Dinçer låtit statistikbyrån publicera statistik som visar att inflationen i landet är den högsta på 19 år.