FN vÀdjar om miljardstöd till turkiska offer

FN vÀdjar till omvÀrlden om akut nödhjÀlp till Turkiet. Uppmaningen Àr att ge ekonomiska bidrag pÄ över tio miljarder kronor.

Dödstalen stiger efter de kraftiga jordbÀvningarna i Turkiet och Syrien. HÀr en bild frÄn den turkiska staden Antakya.

Dödstalen stiger efter de kraftiga jordbÀvningarna i Turkiet och Syrien. HÀr en bild frÄn den turkiska staden Antakya.

Foto: AP/TT

Turkiet2023-02-16 12:10

FN lanserar en insamlingskampanj för bidrag till de drabbade av skalvet. Stödet pÄ en miljard dollar behövs för de tre nÀrmaste mÄnadernas insatser.

VÀrldsorganisationen konstaterar att stöd till omkring 5,2 miljoner mÀnniskor som Àr direkt drabbade i Turkiet mÄste "utökas snabbt i livsavgörande insatser".

HjÀlporganisationer försöker samla och koordinera insatser för nÀsta fas i jordbÀvningskatastrofen, den som berör sjukvÄrd, rent vatten och infrastruktur till de omkring 27 miljoner invÄnare som Àr direkt eller indirekt drabbade.

Nytt mirakel

Samtidigt kommer uppgifter om att mÀnniskor fortfarande rÀddas ur rasmassor. PÄ torsdagen sade rÀddningspersonal att en 17-Ärig flicka kunde rÀddas efter att ha legat mer Àn en vecka i rasmassor i staden Kharamanmaras. Hon ska ha legat begravd i 248 timmar efter skalvet den 6 februari.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Turkiets huvudstad Ankara pÄ torsdagen. Hans budskap var att militÀralliansen stÄr redo att hjÀlpa Turkiet nÀr Ankara sÄ ber.

– Det hĂ€r Ă€r den dödligaste nationella katastrofen pĂ„ nĂ„got Natolands territorium sedan alliansen skapades. Vi hyllar de turkiska hjĂ€lparbetarnas mod och vi sörjer med er, sade Jens Stoltenberg under besöket.

Konstant flygstöd

Under besöket besöker Jens Stoltenberg det jordbÀvningsdrabbade omrÄdet i sydöstra Turkiet.

– MilitĂ€rflygplan frĂ„n NederlĂ€nderna, Norge, Storbritannien och USA arbetar dag och natt för att transportera internationell hjĂ€lp till Turkiet. Även andra lĂ€nder som Albanien, Kanada och Tyskland ger ekonomisk och annan hjĂ€lp, sade Natochefen.

Sammanlagt har omkring 26 miljoner mÀnniskor pÄverkats av katastrofen, enligt WHO.

Sen pĂ„ torsdagen skrev myndigheter i Turkiet och Syrien upp de officiella dödstalen. I Turkiet har 38 044 personer bekrĂ€ftats döda, i Syrien Ă€r dödstalet 3 688 omkomna. Totalt har dĂ€rmed 41 732 hittills bekrĂ€ftats döda i jordbĂ€vningskatastrofen.

Fakta: Skalven i Turkiet

Det första och största skalvet skedde klockan 4.17 lokal tid (2.17 svensk tid), natten mot mÄndagen den 6 februari. Dess magnitud har uppmÀtts till 7,7 eller 7,8 och det intrÀffade pÄ omkring 18 kilometers djup.

Epicentrum var i sydöstra Turkiet nÀra grÀnsen till Syrien, ungefÀr 20 kilometer norr om tvÄmiljonersstaden Gaziantep och strax söder om miljonstaden Kahramanmaras.

Det stora skalvet följdes av mÄnga efterskalv varav flera hade en magnitud pÄ omkring 6. Nio timmar efter det första skalvet, vid lunchtid pÄ mÄndagen svensk tid, skedde ytterligare ett kraftfullt skalv. Det hade sitt epicentrum nÄgra mil norr om Kahramanmaras och en magnitud som uppmÀttes till 7,5.

PÄ tisdagsmorgonen den 7 februari uppmÀttes tvÄ skalv med en magnitud pÄ minst 5.

Det starkaste av skalven Àr det kraftigaste som har drabbat Turkiet sedan 1939. Det rapporteras ha kÀnts i sÄvÀl Grekland som Egypten, och registrerades Àven av mÀtstationer sÄ lÄngt bort som Sverige och Grönland.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!