I ett videoklipp som den turkiska regeringen har distribuerat, från djupet i grottan, hälsar forskaren Mark Dickey att han "är uppe och går och lever" men att han inte är "återställd på insidan".
Dickey deltar i en expedition i Morca-grottan i Taurusbergen i södra Turkiet tillsammans med flera andra forskare, bland annat tre andra amerikaner, enligt den europeiska organisationen för räddningsinsatser i grottor.
Larm tog tid
Han insjuknade för flera dagar sedan, den 2 september, när han befann sig nästan ett tusen meter under jord. Men det dröjde någon dag innan budskapet kom fram till de andra, längre upp i grottan.
Han drabbades av svåra magproblem, däribland blödningar.
Han säger själv att snabb assistans från de andra i gruppen och insatser från de turkiska myndigheterna, som såg till att läkemedel kunde tas ned, räddade hans liv.
Bland dem som nått fram till honom finns en ungersk läkare.
Tar dagar
Räddningsarbetet bedöms kunna ta flera dagar, kanske veckor. En svårighet är att temperaturen i grottan bara är 4-6 plusgrader och att det finns trånga passager längs vägen upp som kan vara svåra, kanske omöjliga, att ta sig igenom med en bår.
Kommunikationen med Dickey är komplicerad eftersom den sköts genom kurirer som förflyttar sig från platsen där han är upp till det som kallas baslägret högre upp i grottan. Det ledet tar 5-7 timmar varje gång.
Enligt Yusuf Ogreneck i den turkiska sammanslutningen för grottforskning deltar uppemot 170 personer i räddningsaktionen.
Mark Dickey uppges vara en erfaren grottforskare med många expeditioner i bagaget och med erfarenhet också av räddningsoperationer.
Expeditionen i Morcagrottan syftar till att kartlägga grottan, som har ett djup på nära 1 300 meter.