Läkare gripen för att ha föreslagit utredning

En turkisk läkare har gripits efter att ha begärt en utredning kring anklagelser om att landets militär använt kemvapen i norra Irak, rapporterar turkiska medier.

Läkaren Sebnem Korur Fincanci har gripits i Istanbul. Bilden är tagen i februari i år.

Läkaren Sebnem Korur Fincanci har gripits i Istanbul. Bilden är tagen i februari i år.

Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiet2022-10-26 11:38

Den framstående läkaren Sebnem Korur Fincanci anklagas för att ha spridit "terroristpropaganda" och gripandet är en del av en utredning som inletts av antiterrorpolisen, enligt åklagarmyndigheten i Ankara.

Sebnem Korur Fincanci greps enligt medieuppgifter vid ett tillslag i hennes hem i Istanbul tidigt på onsdagsmorgonen och fördes till Ankara för förhör.

Företrädare för turkiska myndigheter har nekat till anklagelserna om att kemvapen använts mot mot den kurdiska PKK-gerillan i norra Irak och hävdat att militären inte har tillgång till sådana vapen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har anklagat Sebnem Korur Fincanci för att baktala Turkiets väpnade styrkor och förolämpa landet "genom att tala terrororganisationens språk".

Fincanci är ordförande för den turkiska läkarföreningen och rättsmedicinsk expert. Hon har ägnat en stor del av sin karriär åt att dokumentera tortyr och misshandel och är en ledande människorättsaktivist i Turkiet

PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!