PKK-mål bombades som hämnd för attentatet

Kurdiska PKK säger sig ligga bakom söndagens attentat i Turkiets huvudstad Ankara. Turkiets försvarsdepartement meddelar att militären har bombat PKK-mål i norra Irak som hämnd.

Säkerhetsstyrkor spärrar av ett område vid inrikesdepartementet i Turkiets huvudstad Ankara efter ett självmordsdåd.

Säkerhetsstyrkor spärrar av ett område vid inrikesdepartementet i Turkiets huvudstad Ankara efter ett självmordsdåd.

Foto: Ali Unal/AP/TT

Turkiet2023-10-01 09:10

En självmordsbombare uppges ha sprängt sig nära parlamentet i Ankara – samma dag som det öppnade efter sommaruppehållet.

"En offerhandling utfördes mot det turkiska inrikesdepartementet av en grupp från vår odödliga brigad", uppger PKK till nyhetsbyrån ANF, som står den kurdiska rörelsen nära.

PKK är terrorstämplad av Turkiet, EU och USA.

Bombat PKK-mål

Sent på söndagskvällen meddelade Turkiets försvarsdepartement att flygvapnet bombat PKK-mål i norra Irak. I ett uttalande uppger departementet att omkring 20 mål förstördes i operationen, däribland grottor, skyddsrum och depåer.

Inrikesminister Ali Yerlikaya kallade tidigare under dagen det inträffade för en terrorattack och sade att en självmordsbombare detonerat sin sprängladdning vid inrikesdepartementet. Ytterligare en misstänkt gärningsman ska ha oskadliggjorts i skottlossning med polis.

– En av terroristerna sprängde sig själv. Den andra dödades av en kula i huvudet innan han fick chansen att spränga sig själv, säger Yerlikaya.

Skadade poliser

Bilder från platsen visar sönderslitna vaktkurer, splitter och bilar med utslagna rutor. Ett stort antal poliser, säkerhetspersonal och bombgrupper har undersökt det avspärrade området.

Minst två poliser uppges vara lindrigt skadade och vårdas på sjukhus.

Attentatet ägde rum samma dag som det turkiska parlamentet öppnade efter sommaruppehållet.

Flera länder, bland dem USA och Egypten, fördömer söndagens bombdåd i regeringskvarteren. Sverige likaså. I ett inlägg på X, tidigare Twitter, bekräftar Kristersson även Sveriges "långsiktiga åtagande" att tillsammans med Turkiet bekämpa terrorism.

Explosionen inträffade nära parlamentsbyggnaden i Ankara. Arkivbild.
Explosionen inträffade nära parlamentsbyggnaden i Ankara. Arkivbild.
Fakta: PKK

Kurdistans arbetarparti (PKK) grundades 1978 som ett marxistiskt parti.

Rörelsens mål var en kurdisk stat i sydöstra Turkiet samt angränsande delar av grannländer.

1984 tog PKK till vapen mot den turkiska staten i kampen för självständighet.

PKK är terrorstämplad av Turkiet, EU och USA.

Turkiet har bland annat fört fram krav på hårdare tag mot PKK i Sverige för att man ska godkänna Sveriges Natomedlemskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!