"Risk för oroligheter i Turkiet"

Det ser ut att gå mot en andra omgång i det turkiska valet. Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogans initiala ledning har svängt och krupit ned under 50-procentsstrecket. Men väntan på en andra valomgång kan leda till våldsamheter i landet, enligt en expert.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Turkiet2023-05-14 20:29

Det är ett tufft lopp in i det sista mellan Erdogan och oppositionsledaren Kemal Kiliçdaroglu från partiet CHP, enligt Paul Levin, som är föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Om ingen av kandidaterna når 50 procent när rösterna är färdigräknade blir det en andra valomgång den 28 maj.

– Det har Turkiet ingen tidigare erfarenhet av, säger Paul Levin.

Oroligheter kan gynna Erdogan

Det finns däremot risk för att oroligheter bryter ut i väntan på den andra omgången, i alla fall om man blickar tillbaka historiskt, enligt Levin. 2015 hade Turkiet ett nyval, när Erdogan förlorade majoriteten. Oppositionen misslyckades med att bilda regering i juni, vilket ledde till ett nyval i november.

– Under denna period blev det väldigt våldsamt med terrordåd och upptrappning för PKK vilket gagnade Erdogans AKP och piskade upp den nationalistiska väljarbasen, säger Paul Levin.

Om det blir en andra omgång kommer det att stå mellan de två kandidaterna Erdogan och Kiliçdaroglu. Ytterligare två kandidater, Sinan Oğan och Muharrem İnce, har i skrivande stund nästan 6 procent av rösterna.

– İnce var tidigare kandidat för oppositionen i förra valet, så därmed går sannolikt en stor del av hans väljare till oppositionen. Samtidigt har Oğan sagt att han är redo att köpslå med sittande regering om han kan få en ministerpost, vilket säkert kan komma att påverka hans väljare.

Ta det med en nypa salt

Samtidigt råder det vissa oklarheter kring valresultatet som det ser ut nu. Under valkvällen har oppositionen genom sina egna kanaler hävdat att rösträkningen manipulerats och att statliga nyhetsbyrån Anadolu först har gått ut med räknade röster från Erdogantunga distrikt i norra och östra delarna av landet.

– Regeringssidan verkar ha satt i systematik att överklaga valurnor där oppositionen har vunnit. De måste då undersökas och rapporteras inte in direkt, vilket då försenar inrapporteringen där oppositionen är stark, säger Paul Levin men fortsätter:

– Så rapporteringen från Anadolu kan man inte lita på förrän den är färdig, så ta den med en nypa salt.

Preliminärt läge

Aras Lindh, analytiker och Turkietkännare vid Utrikespolitiska institutet, håller med om att det är mycket som fortfarande är osäkert kring valet.

– Vi befinner oss i ett väldigt preliminärt skede. Av de siffror som just nu finns tillgängliga ser det ut att bli en andra omgång av presidentvalet, säger han.

Och blir det en ny valomgång bedömer han att merparten av dem som röstat på Sinan Oğan kommer att lägga sin röst på Erdogan.

Aras Lindh säger att i nuläget är det oklart vad som kommer att hända.

– Det är en fråga som många ställer sig nu. Det är mycket känslor i omlopp i landet. Och känslan att det är ödesval tror jag är närvarande hos väldigt många människor, säger han.

– Med det sagt finns det ingenting konkret som tyder på att det skulle bli oroligheter. Men folk är ju på helspänn.

Aras Lindh vid Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Arkivbild.
Aras Lindh vid Utrikespolitiska Institutet i Stockholm. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!